skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby proso było lepiej przyswajalne, warto namoczyć je przez kilka godzin. A następnie spłucz najpierw bieżącą wodą, a następnie wrzącą wodą. Dodaj 2 szklanki wody do szklanki prosa, trochę soli himalajskiej lub oceanicznej i gotuj na małym ogniu pod pokrywką, aż będzie miękka. Pozostaw do ostygnięcia.
Krok 2:
Gotuj marchewki na parze i zetrzyj na drobnej tarce. Gotowanie na parze zachowuje kolor warzyw i poprawia ich smak.
Krok 3:
Teraz musisz zetrzeć zielone jabłko. Są hipoalergiczne i zawierają więcej witamin niż czerwone. Dlatego do naleśników z prosa używam zielonych.
Krok 4:
Zróbmy mięso mielone: jabłka, marchewki, jajko, łyżkę tłoczonej na zimno oliwy z oliwek i oczywiście schłodzone proso. Możesz dodać czosnek i / lub ulubione przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Mokrymi rękami uformujemy kulki i trochę je spłaszczymy. Włóż do ogniotrwałego naczynia nasmarowanego tłoczonym na zimno olejem roślinnym. Pieczemy naleśniki z prosa przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
jeśli nie dodałeś czosnku i przypraw do naleśników z prosa, będą miały neutralny smak. W takim przypadku możesz podawać je z dowolnymi sosami: pikantnymi, słodkimi, słodko-kwaśnymi.
przepis wykorzystuje tłoczoną na zimno oliwę z oliwek i himalajską lub oceaniczną sól morską.
smacznego dla wszystkich i bądź zdrowy)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g