placki z prosa na wodzie

pyszne i zdrowe naleśniki! Gotuj i ciesz się. I bądź zdrowy! Proso chroni nas przed chorobami serca i cukrzycą. Pomaga uspokoić apetyt i normalizować wagę. Owsianka z niego, niestety, jest często uważana za nudną i nieciekawą, ale na jej podstawie można przygotować ogromną liczbę pysznych, zdrowych i oryginalnych potraw! Upieczmy placki z tego naprawdę magicznego zboża!
Julia ReznikovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 12 % 3 g
węglowodany 77 % 20 g
115 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby proso było lepiej przyswajalne, warto namoczyć je przez kilka godzin. A następnie spłucz najpierw bieżącą wodą, a następnie wrzącą wodą. Dodaj 2 szklanki wody do szklanki prosa, trochę soli himalajskiej lub oceanicznej i gotuj na małym ogniu pod pokrywką, aż będzie miękka. Pozostaw do ostygnięcia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj marchewki na parze i zetrzyj na drobnej tarce. Gotowanie na parze zachowuje kolor warzyw i poprawia ich smak.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz musisz zetrzeć zielone jabłko. Są hipoalergiczne i zawierają więcej witamin niż czerwone. Dlatego do naleśników z prosa używam zielonych.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zróbmy mięso mielone: jabłka, marchewki, jajko, łyżkę tłoczonej na zimno oliwy z oliwek i oczywiście schłodzone proso. Możesz dodać czosnek i / lub ulubione przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mokrymi rękami uformujemy kulki i trochę je spłaszczymy. Włóż do ogniotrwałego naczynia nasmarowanego tłoczonym na zimno olejem roślinnym. Pieczemy naleśniki z prosa przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

jeśli nie dodałeś czosnku i przypraw do naleśników z prosa, będą miały neutralny smak. W takim przypadku możesz podawać je z dowolnymi sosami: pikantnymi, słodkimi, słodko-kwaśnymi.

przepis wykorzystuje tłoczoną na zimno oliwę z oliwek i himalajską lub oceaniczną sól morską.

smacznego dla wszystkich i bądź zdrowy)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy