ciasto Manno-jabłkowe na kefirze jest szybkie i łatwe

bardzo smaczna i soczysta szarlotka Manno. Tylko 90 kalorii
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 82 % 18 g
96 kcal
IG: 33 / 56 / 11

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Do kefiru dodaj semolinę, słodzik, proszek do pieczenia, jajka i wanilinę. Dobrze ubij lub wymieszaj.
2. Przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. W tym czasie zetrzyj jabłka na drobnej tarce, posyp je sokiem z cytryny, w razie potrzeby posyp cynamonem.
4. Wyjmij ciasto z lodówki i wymieszaj z jabłkami.
5. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem (jeśli jest to wymagane) i ułóż ciasto. Piec około 40 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy