ciasto Manno-jabłkowe na kefirze jest szybkie i łatwe
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Do kefiru dodaj semolinę, słodzik, proszek do pieczenia, jajka i wanilinę. Dobrze ubij lub wymieszaj.
2. Przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. W tym czasie zetrzyj jabłka na drobnej tarce, posyp je sokiem z cytryny, w razie potrzeby posyp cynamonem.
4. Wyjmij ciasto z lodówki i wymieszaj z jabłkami.
5. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem (jeśli jest to wymagane) i ułóż ciasto. Piec około 40 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g