skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozgrzej blachę do pieczenia do 150 stopni C. pokrój chleb w drobną kostkę. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ułóż kostki chleba w jednej warstwie. Piec przez 10 minut.
Krok 2:
Boczek lub mostek pokroić w drobną kostkę i smażyć na dużej patelni na średnim ogniu, pamiętając o ciągłym mieszaniu, przez 5-7 minut lub do momentu, aż będzie lekko chrupiący. Rozłóż łyżką cedzakową na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar tłuszczu. A tłuszcz, który pozostał na patelni (stopiony), jest przydatny do gotowania warzyw.
Krok 3:
Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany seler i por, sól i pieprz i smaż na średnim ogniu, aż wszystko zmięknie i stanie się przezroczyste, około 10 minut. Dodaj posiekaną szałwię i tymianek i smaż jeszcze przez kilka minut. Wyłącz ogień i dodaj bekon, bułkę tartą i bulion z kurczaka. Wymieszać. Dodaj lekko ubite jajka, sól i pieprz, a następnie ponownie wymieszaj.
Krok 4:
Dokładnie posmaruj foremki do muffinek. Za pomocą łyżki stołowej włóż masę do każdej formy, koniecznie mocno ubijając i pozostawiając mały "slajd" na górze.
Krok 5:
Piec przez 20 do 25 minut, aż wierzch się zrumieni. Niech lekko ostygnie. Następnie za pomocą dużego płaskiego i szerokiego noża oddziel każdą muffinkę od kokilki i unosząc ją, przenieś na talerz. Podawaj na ciepło.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g
- Szałwia świeża - 58 kcal/100g