babeczki z boczkiem i szałwią

oryginalne domowe babeczki nadają się na dni powszednie i święta. Bardzo udane połączenie chrupiących krakersów, aromatycznego boczku, warzyw i pikantnych ziół
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 13 % 4 g
węglowodany 63 % 19 g
190 kcal
IG: 11 / 89 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozgrzej blachę do pieczenia do 150 stopni C. pokrój chleb w drobną kostkę. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ułóż kostki chleba w jednej warstwie. Piec przez 10 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Boczek lub mostek pokroić w drobną kostkę i smażyć na dużej patelni na średnim ogniu, pamiętając o ciągłym mieszaniu, przez 5-7 minut lub do momentu, aż będzie lekko chrupiący. Rozłóż łyżką cedzakową na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar tłuszczu. A tłuszcz, który pozostał na patelni (stopiony), jest przydatny do gotowania warzyw.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany seler i por, sól i pieprz i smaż na średnim ogniu, aż wszystko zmięknie i stanie się przezroczyste, około 10 minut. Dodaj posiekaną szałwię i tymianek i smaż jeszcze przez kilka minut. Wyłącz ogień i dodaj bekon, bułkę tartą i bulion z kurczaka. Wymieszać. Dodaj lekko ubite jajka, sól i pieprz, a następnie ponownie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie posmaruj foremki do muffinek. Za pomocą łyżki stołowej włóż masę do każdej formy, koniecznie mocno ubijając i pozostawiając mały "slajd" na górze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piec przez 20 do 25 minut, aż wierzch się zrumieni. Niech lekko ostygnie. Następnie za pomocą dużego płaskiego i szerokiego noża oddziel każdą muffinkę od kokilki i unosząc ją, przenieś na talerz. Podawaj na ciepło.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Szałwia świeża - 58   kcal/100g

Podobne przepisy