skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozmrozić gotowe ciasto kruche i włożyć do formy i przyciąć krawędzie. Zrób kilka nakłuć widelcem. Połóż papier do pieczenia na wierzchu i posyp kilkoma garściami groszku lub fasoli. Groszek jest potrzebny tylko po to, aby ciasto nie bulgotało podczas pieczenia i zachowało swój kształt. Piecz ciasto piaskowe przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Groszek do pieczenia ciasta może być używany wiele razy, ale prawdopodobnie nie będzie można z niego gotować potraw.
Krok 2:
Pokrój młodą cukinię w cienkie plasterki, posiekaj czosnek, smaż wszystko razem na oliwie z oliwek na złoty kolor.
Krok 3:
Połóż smażoną cukinię na upieczonym cieście.
Krok 4:
Ubij jajka i śmietanę, dodaj przyprawy i sól do smaku.
Krok 5:
Napełnij cukinię mieszanką jajeczną.
Krok 6:
Pokrój małe pomidory na połówki i ułóż na nadzieniu. Pokrusz miękki kozi ser na małe kawałki i posyp wierzch. Piec ciasto w temperaturze 150 stopni przez 40 minut. Jeśli nadzienie nie zgęstnieje wystarczająco, wydłuż czas gotowania o kolejne 5 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kruche ciasto - 379 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kozi ser - 290 kcal/100g