skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój jabłka na połówki, usuń rdzeń i pokrój w cienkie plasterki. Skóra musi zostać pozostawiona, da piękny kolor.Jabłka włożyć na patelnię, przykryć 4 łyżkami cukru i karmelizować przez 5 minut.Rozłóż rozmrożone ciasto francuskie bez drożdży na powierzchni stołu i pokrój wzdłuż na 6 identycznych pasków o szerokości około 5 cm.
Krok 2:
Weź jeden pasek ciasta i posmaruj go dżemem morelowym lub brzoskwiniowym. Ułóż karmelizowane jabłka na wierzchu ciasta, tak aby wystawały nieco ponad górną krawędź.
Krok 3:
Złóż spód ciasta i zawiń pasek w ciasną rolkę.
Krok 4:
Powstałe bułki posyp cukrem pudrem na wierzchu, połóż na blasze do pieczenia i wyślij do piekarnika. Piecz róże w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Jeśli po tym czasie róże nie zarumienią się, zwiększ temperaturę piekarnika do 220 stopni i piecz przez kolejne 5 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g