rozety z ciasta francuskiego z dżemem i jabłkami

pachnące i chrupiące ptysie jabłkowe z dżemem. Te róże z ciasta francuskiego bez drożdży są przygotowywane bardzo łatwo, a po zakończeniu wyglądają spektakularnie i niecodziennie. Dzięki temu prostemu i oryginalnemu przepisowi możesz zaskoczyć gości lub zachwycić bliskich.
RookwoodAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 80 % 44 g
263 kcal
IG: 7 / 27 / 66

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój jabłka na połówki, usuń rdzeń i pokrój w cienkie plasterki. Skóra musi zostać pozostawiona, da piękny kolor.Jabłka włożyć na patelnię, przykryć 4 łyżkami cukru i karmelizować przez 5 minut.Rozłóż rozmrożone ciasto francuskie bez drożdży na powierzchni stołu i pokrój wzdłuż na 6 identycznych pasków o szerokości około 5 cm.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź jeden pasek ciasta i posmaruj go dżemem morelowym lub brzoskwiniowym. Ułóż karmelizowane jabłka na wierzchu ciasta, tak aby wystawały nieco ponad górną krawędź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Złóż spód ciasta i zawiń pasek w ciasną rolkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powstałe bułki posyp cukrem pudrem na wierzchu, połóż na blasze do pieczenia i wyślij do piekarnika. Piecz róże w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Jeśli po tym czasie róże nie zarumienią się, zwiększ temperaturę piekarnika do 220 stopni i piecz przez kolejne 5 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy