Ciasto kruche pokusa z kwiatami i gotowanym skondensowanym mlekiem

to ciasto nie pozostawi nikogo obojętnym. Bardzo miękkie i smaczne ciasto dla miłośników & quot; skondensowanego mleka & quot; i nie tylko.
NataliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 70 % 43 g
300 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Więc: ubij masło z cukrem na biało. Jeśli lubisz słodsze-ilość cukru można zwiększyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbijamy jajka i ponownie ubijamy, aż będą gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól, sodę i wanilinę i ponownie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyciśnij sok z 1 średniej cytryny i dodaj do mieszanki jajeczno-maślanej. Mieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz przyszła kolej na mąkę. Będziesz potrzebował około 1 kg.dodaj mąkę stopniowo i ugniataj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powinno skończyć się grudką kruchego ciasta, która nie przyklei się ani do rąk, ani do kubka. Jeśli ciasto nadal się klei, dodaj więcej mąki, aż powstanie wymagana konsystencja.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Coś takiego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ponieważ łatwiej jest pracować z ciastem kruchym, gdy jest schłodzone, rozłóż powstałe ciasto na posypanej mąką desce, uformuj z niego cegłę(ma to na celu bardziej równomierne schłodzenie) i wyślij do zamrażarki na 40-45 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po upływie czasu wyjmujemy i dzielimy ciasto na 10 równych części.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zostawiamy jedną część, a resztę ciasta wkładamy do lodówki, aby ciasto się nie nagrzewało. Lekko ugniatamy pozostały kawałek i formujemy w okrągłe ciasto.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwałkuj warstwę o grubości 2-3 mm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Za pomocą wałka do ciasta przenosimy przyszłe ciasto na blachę do pieczenia. Nie trzeba niczego smarować blachy do pieczenia, wystarczy obficie posypać mąką. Blachę do pieczenia z przyszłym ciastem wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 150-180 stopni przez 3-5 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    "Varenka", której użyjemy jako kremu, powinna być bardzo gęsta i w żadnym wypadku nie przeciekać. W przeciwnym razie ciasto może pozostać bez nadzienia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połóż gotowe ciasto na stole i natychmiast posmaruj skondensowanym mlekiem. Grubość warstwy zależy od twojego pragnienia. Około 0,5 puszki skondensowanego mleka zajmuje mi ciasto o średnicy około 26-27 cm. Czasami trochę więcej.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie posyp jagodę skondensowanym mlekiem. Wolę Borówki, ponieważ ta jagoda jest kwaśna i dobrze kompensuje słodycz skondensowanego mleka. Ciasto nie jest mdłe. Oprócz borówki brusznicy możesz użyć żurawiny. Również dobrze się łączy. Ilość jagód - do smaku. Ale im więcej, tym lepiej ciasto jest nasycone.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Z następującym ciastem wykonujemy te same czynności: ugniatamy, zwijamy, pieczemy i natychmiast gorąco, z blachy do pieczenia, kładziemy na natłuszczonym cieście. Następnie posmaruj skondensowane mleko i wlej jagodę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Stopniowo powstaje takie ciasto.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Nie smarujemy ostatniego dziesiątego ciasta z góry.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Aby ciasta były nasączone sokiem jagodowym, a ciasto było wyrównane, poddajemy je uciskowi na 3-4 godziny.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Po upływie czasu wyrównaj (odetnij) boki ciasta, używając pokrywki lub okrągłej blachy do pieczenia jako likala.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Pokryj boki i górę ciasta skondensowanym mlekiem.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Udekoruj czekoladą, jagodą lub kruszonką.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Gotowe!

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Ciasto w przekroju.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Takie ciasto dobrze wytrzymuje obciążenie. Można go łatwo obciąć i ozdobić mastyksem. Smacznego i picia herbaty!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy