skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Więc: ubij masło z cukrem na biało. Jeśli lubisz słodsze-ilość cukru można zwiększyć.
Krok 2:
Wbijamy jajka i ponownie ubijamy, aż będą gładkie.
Krok 3:
Dodaj sól, sodę i wanilinę i ponownie wymieszaj.
Krok 4:
Wyciśnij sok z 1 średniej cytryny i dodaj do mieszanki jajeczno-maślanej. Mieszać.
Krok 5:
Teraz przyszła kolej na mąkę. Będziesz potrzebował około 1 kg.dodaj mąkę stopniowo i ugniataj.
Krok 6:
Powinno skończyć się grudką kruchego ciasta, która nie przyklei się ani do rąk, ani do kubka. Jeśli ciasto nadal się klei, dodaj więcej mąki, aż powstanie wymagana konsystencja.
Krok 7:
Coś takiego.
Krok 8:
Ponieważ łatwiej jest pracować z ciastem kruchym, gdy jest schłodzone, rozłóż powstałe ciasto na posypanej mąką desce, uformuj z niego cegłę(ma to na celu bardziej równomierne schłodzenie) i wyślij do zamrażarki na 40-45 minut.
Krok 9:
Po upływie czasu wyjmujemy i dzielimy ciasto na 10 równych części.
Krok 10:
Zostawiamy jedną część, a resztę ciasta wkładamy do lodówki, aby ciasto się nie nagrzewało. Lekko ugniatamy pozostały kawałek i formujemy w okrągłe ciasto.
Krok 11:
Rozwałkuj warstwę o grubości 2-3 mm.
Krok 12:
Za pomocą wałka do ciasta przenosimy przyszłe ciasto na blachę do pieczenia. Nie trzeba niczego smarować blachy do pieczenia, wystarczy obficie posypać mąką. Blachę do pieczenia z przyszłym ciastem wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 150-180 stopni przez 3-5 minut.
Krok 13:
"Varenka", której użyjemy jako kremu, powinna być bardzo gęsta i w żadnym wypadku nie przeciekać. W przeciwnym razie ciasto może pozostać bez nadzienia.
Krok 14:
Połóż gotowe ciasto na stole i natychmiast posmaruj skondensowanym mlekiem. Grubość warstwy zależy od twojego pragnienia. Około 0,5 puszki skondensowanego mleka zajmuje mi ciasto o średnicy około 26-27 cm. Czasami trochę więcej.
Krok 15:
Następnie posyp jagodę skondensowanym mlekiem. Wolę Borówki, ponieważ ta jagoda jest kwaśna i dobrze kompensuje słodycz skondensowanego mleka. Ciasto nie jest mdłe. Oprócz borówki brusznicy możesz użyć żurawiny. Również dobrze się łączy. Ilość jagód - do smaku. Ale im więcej, tym lepiej ciasto jest nasycone.
Krok 16:
Z następującym ciastem wykonujemy te same czynności: ugniatamy, zwijamy, pieczemy i natychmiast gorąco, z blachy do pieczenia, kładziemy na natłuszczonym cieście. Następnie posmaruj skondensowane mleko i wlej jagodę.
Krok 17:
Stopniowo powstaje takie ciasto.
Krok 18:
Nie smarujemy ostatniego dziesiątego ciasta z góry.
Krok 19:
Aby ciasta były nasączone sokiem jagodowym, a ciasto było wyrównane, poddajemy je uciskowi na 3-4 godziny.
Krok 20:
Po upływie czasu wyrównaj (odetnij) boki ciasta, używając pokrywki lub okrągłej blachy do pieczenia jako likala.
Krok 21:
Pokryj boki i górę ciasta skondensowanym mlekiem.
Krok 22:
Udekoruj czekoladą, jagodą lub kruszonką.
Krok 23:
Gotowe!
Krok 24:
Ciasto w przekroju.
Krok 25:
Takie ciasto dobrze wytrzymuje obciążenie. Można go łatwo obciąć i ozdobić mastyksem. Smacznego i picia herbaty!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g