skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Owinąć dokładnie umyte ziemniaki w folię, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piec do miękkości, ok. 40 min.
Krok 2:
Odetnij łodygi pietruszki. Napełnij kawałek cielęciny wrzącą osoloną wodą, dodaj łodygi pietruszki, gotuj mięso do miękkości, około 30 minut i całkowicie ostudź w bulionie. Następnie osusz i pokrój w drobną kostkę (bulion nie będzie potrzebny).
Krok 3:
Do sosu drobno posiekaj sardele, wymieszaj z octem. Wymieszaj śmietanę z musztardą, połącz śmietanę i anchois. W tej sałatce sardela daje odrobinę smaku. Możesz zastąpić tę rybę szprotem pikantnego solenia lub tym samym śledziem. Możliwe jest również zastąpienie sardeli tajskim lub wietnamskim sosem rybnym.
Krok 4:
Polej gotowe ziemniaki zimną wodą i całkowicie ostudź. Obierz, pokrój w średnie kliny. Drobno posiekaj pikle (w razie potrzeby skórkę z ogórków można wstępnie odciąć).
Krok 5:
Posiekaj liście pietruszki tak drobno, jak to możliwe. Pokrój śledzie na średnie kawałki.
Krok 6:
Połącz wszystkie składniki z kaparami, polej dressingiem i wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Pozostaw do zaparzenia w lodówce przez 2-3 godziny. w sałatce zamiast kaparów można umieścić małe kiszone ogórki-korniszon, zielone oliwki lub banalny zielony groszek
Krok 7:
Finita! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal / 100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal / 100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal / 100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g