Sałatka śledziowa, cielęcina, ogórek solony, ziemniaki

nie przechodź obok tej sałatki, będziesz zaskoczony! Nawet jeśli nie jesteś wielkim fanem łączenia mięsa i ryb w jednym naczyniu, nie wahaj się – pokochasz tę sałatkę. Wybierz dla niego najgrubszy śledź o niskiej zawartości soli. Łatwe I Proste!Szybko I Smacznie!Jednak - jak zawsze!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 7 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 32 % 6 g
108 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Owinąć dokładnie umyte ziemniaki w folię, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piec do miękkości, ok. 40 min.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odetnij łodygi pietruszki. Napełnij kawałek cielęciny wrzącą osoloną wodą, dodaj łodygi pietruszki, gotuj mięso do miękkości, około 30 minut i całkowicie ostudź w bulionie. Następnie osusz i pokrój w drobną kostkę (bulion nie będzie potrzebny).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do sosu drobno posiekaj sardele, wymieszaj z octem. Wymieszaj śmietanę z musztardą, połącz śmietanę i anchois. W tej sałatce sardela daje odrobinę smaku. Możesz zastąpić tę rybę szprotem pikantnego solenia lub tym samym śledziem. Możliwe jest również zastąpienie sardeli tajskim lub wietnamskim sosem rybnym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Polej gotowe ziemniaki zimną wodą i całkowicie ostudź. Obierz, pokrój w średnie kliny. Drobno posiekaj pikle (w razie potrzeby skórkę z ogórków można wstępnie odciąć).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj liście pietruszki tak drobno, jak to możliwe. Pokrój śledzie na średnie kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz wszystkie składniki z kaparami, polej dressingiem i wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Pozostaw do zaparzenia w lodówce przez 2-3 godziny. w sałatce zamiast kaparów można umieścić małe kiszone ogórki-korniszon, zielone oliwki lub banalny zielony groszek

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Finita! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal / 100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal / 100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal / 100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy