skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do walki!
Krok 2:
Zagnieść ciasto. Aby to zrobić, przesiej mąkę. W ciepłym mleku (około 20 stopni) rozcieńczyć drożdże, sól, cukier i wymieszać powstałą masę. Stopniowo wmieszaj całą mąkę do masy mlecznej, dodaj śmietanę i jajko. Wyjmij ciasto w ciepłe miejsce na 20-30 minut, daj mu czas na "podejście". Po "dopasowaniu" ciasta rozwałkuj kulki 300 g i włóż do lodówki.
Krok 3:
Przygotuj nadzienie do ciasta. Przekręć warzywa z czosnkiem przez maszynę do mięsa. Następnie przekręć mięso przez maszynę do mięsa. Na oliwie z oliwek smaż warzywa na średnim ogniu przez 8-10 minut. Dodaj bulgur, zgaś. Od czasu do czasu mieszając dodaj bulion. Na małym ogniu gotuj przez kolejne 25-30 minut. Dodaj adjika, sól, pieprz i pikantne zioła (grubo posiekane). Gotowe nadzienie ostudzić i wymieszać z grubo startym suluguni.
Krok 4:
Zacznij składać ciasto. Na stole posypanym mąką rozwałkuj ciasto o grubości 0,8 cm, pozostaw 2-3 cm na bokach ciasta, włóż warstwę ciasta do formy.
Krok 5:
Rozłóż nadzienie (300 g), spłaszcz.
Krok 6:
Przykryj wierzch warstwą ciasta i zwiń wałkiem do ciasta, aby odciąć nadmiar. Na pokrywie ciasta zrób mały otwór nożem.
Krok 7:
Piec w temperaturze 210 stopni przez 20 minut.
Krok 8:
Gotowe ciasto pokroić na kawałki. Finita!Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Bulgur - 342 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g