skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1. Zetrzyj ser na grubej tarce. (Odłóż niewielką ilość startego sera, będziesz go potrzebować, aby posypać wierzch babeczki)
Krok 2:
2. Tymianek opłucz, osusz, oddziel liście od łodygi. Suszone pomidory pokroić losowo. Wędliny pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
3. W misce miksera wymieszaj jajka i kefir, dodając cukier i sól.
Krok 4:
4. Przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i dodaj do mieszanki jajeczno-kefirowej. Wymieszać mikserem.
Krok 5:
5. Dodaj ser, pomidory, wędliny, tymianek do ciasta i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Krok 6:
6. Lekko skrop prostokątną nieprzywierającą blachę do pieczenia oliwą z oliwek.
Krok 7:
7. Włóż przygotowane ciasto do formy (wypełnij formę do połowy), jeśli to konieczne-lekko spłaszcz. Posyp wierzch babeczki odłożonym serem. 8.Piec w piekarniku przez około 30-40 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie ciasto wzrośnie i zarumieni się.
Krok 8:
10. Przenieś babeczkę na półmisek do serwowania. 12. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Finita! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal / 100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal / 100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Suszone pomidory - 186 kcal/100g