ciasto migdałowo-jabłkowe

Lekki. Powietrzny. I bardzo smaczne!!! . Jeśli nie ma mąki migdałowej, możesz zastąpić płatki kokosowe. Spróbuj nie pożałujesz.
LadaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 31 % 19 g
węglowodany 56 % 34 g
343 kcal
IG: 9 / 3 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h
oddziel białka od żółtek. Ubij białka z połową porcji cukru na mocne szczyty. Ubij żółtka z pozostałym cukrem na białą kremową konsystencję.
roztop masło. dodaj mleko. Dodaj ubite żółtka do ubitych białek.& nbsp; delikatnie wymieszaj szpatułką od dołu do góry. Wymieszaj mąkę migdałową z mąką pszenną i dodaj proszek do pieczenia.
dodaj suchą mieszankę do masy białkowej żółtka.& nbsp; delikatnie wymieszaj szpatułką od dołu do góry. I dodaj schłodzoną mieszankę kremowo-mleczną. Wszystko dobrze wymieszaj. Do formy o średnicy 26cm, & nbsp;pokrytej i naoliwionej papierem, & nbsp;wylać połowę ciasta.& nbsp;na wierzchu cienko pokrojone jabłka. I & nbsp;znowu ciasto. Posyp talerze migdałowe na wierzchu.
włóż ciasto do piekarnika 170 stopni na 35-40 minut. Ostudzić. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g

Podobne przepisy