jagnięcina z różnymi warzywami pieczona

mięso jagnięce zapiekane z ziemniakami - jakie pyszne! Obfite i smaczne.
miLiSaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 6 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 44 % 11 g
140 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

przed gotowaniem jagnięciny gotuj ją w osolonej wodzie przez pół godziny. W tym czasie kroimy cebulę w półpierścienie i pocieramy marchewki. Gotowaną jagnięcinę kroimy na kawałki. Nasmaruj blachę do pieczenia cienką warstwą oleju roślinnego i rozłóż mięso. Rozłóż cebulę i marchewkę na wierzchu, sól, pieprz i dopraw przyprawami do smaku.
posmaruj majonezem i rozłóż ziemniaki pokrojone w talerze, sól, pieprz i posmaruj majonezem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni lub nieco niżej. Pieczemy mięso przez około godzinę. Podawaj jagnięcinę z gorącymi ziemniakami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy