ciasto noworoczne smak Świąt Bożego Narodzenia z pomarańczami

tematyczne, aromatyczne ciasto, które oddaje smak wakacji. Bardzo ładne, domowe," przytulne & quot; danie
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 26 % 11 g
węglowodany 65 % 28 g
232 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
masło zmielić z cukrem i wanilią. Dodaj jajka, sok i skórkę pomarańczową, wymieszaj.
dodaj mąkę, proszek do pieczenia, zagniataj ciasto. Wlać do formy, ułożyć pięknie pokrojone w plasterki pomarańcze i jabłka. Piec 45-50 minut w temperaturze 200g, posypać cukrem pudrem i cynamonem, udekorować żurawiną lub borówkami i laskami cynamonu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy