ciasto noworoczne smak Świąt Bożego Narodzenia z pomarańczami
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
masło zmielić z cukrem i wanilią. Dodaj jajka, sok i skórkę pomarańczową, wymieszaj.
dodaj mąkę, proszek do pieczenia, zagniataj ciasto. Wlać do formy, ułożyć pięknie pokrojone w plasterki pomarańcze i jabłka. Piec 45-50 minut w temperaturze 200g, posypać cukrem pudrem i cynamonem, udekorować żurawiną lub borówkami i laskami cynamonu.
dodaj mąkę, proszek do pieczenia, zagniataj ciasto. Wlać do formy, ułożyć pięknie pokrojone w plasterki pomarańcze i jabłka. Piec 45-50 minut w temperaturze 200g, posypać cukrem pudrem i cynamonem, udekorować żurawiną lub borówkami i laskami cynamonu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g