ciasto truflowe z musem z białej czekolady

pyszne ciasto dla miłośników czekolady i po prostu słodyczy. Ciasto może ozdobić świąteczny stół lub urozmaicić zwykły dzień, bardzo satysfakcjonujący i pyszny deser z nutami kuchni francuskiej
JulianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 46 % 29 g
węglowodany 46 % 29 g
388 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrawy. Woda powinna być ciepła, masło w temperaturze pokojowej, żółtka na mus-oddzielone od białek, czekolada połamana w kostkę. Natychmiast włącz piekarnik na 170 stopni. Przykryj formę pergaminem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W kąpieli wodnej rozpuść masło razem z czekoladą

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść kawę, sól i wanilinę w ciepłej wodzie

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszaj, aż będzie gładka

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mieszankę kawy do czekolady, mieszając

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij jajka

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cukier i kontynuuj ubijanie, aż będzie puszysta piana

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj kakao i delikatnie wymieszaj

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej mieszankę czekoladową i wymieszaj jak podczas robienia biszkoptu. Wlać do formy i wysłać do pieczenia . Temperatura 170 przez 50 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wysyłamy czekoladę i masło do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty przy mocy 280, okresowo wyjmujemy i mieszamy, uważnie monitorujemy proces

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij i dobrze wymieszaj

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ubij żółtka z cukrem i wyślij do kąpieli wodnej. Mieszaj, aż zgęstnieje

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połącz mieszankę jajeczną z czekoladą, dobrze wymieszaj. Niech ostygnie

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmujemy ciasto z piekarnika, pozwalamy mu całkowicie ostygnąć i uwalniamy z pergaminu. Promujemy krem

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ubij w puszystą pianę śmietaną

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj kilka łyżek śmietany do kremowej mieszanki, dobrze mieszając

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Następnie wprowadź cały krem

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Krem dokładnie wymieszać

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ciasto umieścić w głębokim dzielonym naczyniu do pieczenia, przykryć kremem, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ciasto uwolnić z obrzeża i posypać kakao, za pomocą szpatułek można przenieść na talerz lub tortownicę

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Degustujemy

przydatne notatki:

1. Czekolada. Biały - możesz być zarówno zwykły, jak i porowaty, osobiście z porowatym musem wydaje mi się bardziej przewiewny.

czarna czekolada, nieporowata, może być z dodatkami lub bez (orzechy, okruchy gofrów), ale nie z nadzieniami a la jogurt i tak dalej .

2. Korz. Nazwałbym "podstawą", kto piekł, wie, co to jest. Dla początkującego ciasto nie powinno być płynne w środku, gdy pieczemy je wykałaczką, ani suche, ani mokre - wszystko jest w porządku.

czas pieczenia musi być kontrolowany, piekarniki są różne, ale drzwi otwierają się nie wcześniej niż 20 minut później, jeśli obawiasz się, że 170 to dla ciebie dużo - postaw na 150.

kiedy ciasto jest upieczone, nie bój się, powinno przypominać mokry biszkopt, jeśli na górze utworzyła się skorupa - w porządku.

po oddzieleniu od pergaminu lepiej uzbroić się w szpatułkę, jeśli podstawa się rozpada-można to naprawić, przenieść wszystko do rozłącznej formy (w każdym razie lepiej wlać krem, aby się nie rozprzestrzenił, ale delikatnie stwardnieje na wierzchu ).

natychmiast włącz piekarnik, ponieważ ciasto nie będzie czekać później.

3.Formowanie ciasta. Coś już napisałem na górze, ale jest też sztuczka - możesz uformować ciasto w ulubionej tortownicy lub naczyniu, jeśli twój dzielony kształt ma odpowiednią średnicę. Kładziemy obręcz na wybranej powierzchni, umieszczamy tam podstawę i wypełniamy kremem. Wszystko to odbywa się pod warunkiem, że można umieścić ciasto w lodówce.

udanego gotowania dla wszystkich, straszny tylko pierwszy raz))

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Kawa rozpuszczalna - 94   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy