skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrawy. Woda powinna być ciepła, masło w temperaturze pokojowej, żółtka na mus-oddzielone od białek, czekolada połamana w kostkę. Natychmiast włącz piekarnik na 170 stopni. Przykryj formę pergaminem.
Krok 2:
W kąpieli wodnej rozpuść masło razem z czekoladą
Krok 3:
Rozpuść kawę, sól i wanilinę w ciepłej wodzie
Krok 4:
Mieszaj, aż będzie gładka
Krok 5:
Wlej mieszankę kawy do czekolady, mieszając
Krok 6:
Ubij jajka
Krok 7:
Dodaj cukier i kontynuuj ubijanie, aż będzie puszysta piana
Krok 8:
Dodaj kakao i delikatnie wymieszaj
Krok 9:
Wlej mieszankę czekoladową i wymieszaj jak podczas robienia biszkoptu. Wlać do formy i wysłać do pieczenia . Temperatura 170 przez 50 minut.
Krok 10:
Wysyłamy czekoladę i masło do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty przy mocy 280, okresowo wyjmujemy i mieszamy, uważnie monitorujemy proces
Krok 11:
Wyjmij i dobrze wymieszaj
Krok 12:
Ubij żółtka z cukrem i wyślij do kąpieli wodnej. Mieszaj, aż zgęstnieje
Krok 13:
Połącz mieszankę jajeczną z czekoladą, dobrze wymieszaj. Niech ostygnie
Krok 14:
Wyjmujemy ciasto z piekarnika, pozwalamy mu całkowicie ostygnąć i uwalniamy z pergaminu. Promujemy krem
Krok 15:
Ubij w puszystą pianę śmietaną
Krok 16:
Dodaj kilka łyżek śmietany do kremowej mieszanki, dobrze mieszając
Krok 17:
Następnie wprowadź cały krem
Krok 18:
Krem dokładnie wymieszać
Krok 19:
Ciasto umieścić w głębokim dzielonym naczyniu do pieczenia, przykryć kremem, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Krok 20:
Ciasto uwolnić z obrzeża i posypać kakao, za pomocą szpatułek można przenieść na talerz lub tortownicę
Krok 21:
Degustujemy
przydatne notatki:
1. Czekolada. Biały - możesz być zarówno zwykły, jak i porowaty, osobiście z porowatym musem wydaje mi się bardziej przewiewny.
czarna czekolada, nieporowata, może być z dodatkami lub bez (orzechy, okruchy gofrów), ale nie z nadzieniami a la jogurt i tak dalej .
2. Korz. Nazwałbym "podstawą", kto piekł, wie, co to jest. Dla początkującego ciasto nie powinno być płynne w środku, gdy pieczemy je wykałaczką, ani suche, ani mokre - wszystko jest w porządku.
czas pieczenia musi być kontrolowany, piekarniki są różne, ale drzwi otwierają się nie wcześniej niż 20 minut później, jeśli obawiasz się, że 170 to dla ciebie dużo - postaw na 150.
kiedy ciasto jest upieczone, nie bój się, powinno przypominać mokry biszkopt, jeśli na górze utworzyła się skorupa - w porządku.
po oddzieleniu od pergaminu lepiej uzbroić się w szpatułkę, jeśli podstawa się rozpada-można to naprawić, przenieść wszystko do rozłącznej formy (w każdym razie lepiej wlać krem, aby się nie rozprzestrzenił, ale delikatnie stwardnieje na wierzchu ).
natychmiast włącz piekarnik, ponieważ ciasto nie będzie czekać później.
3.Formowanie ciasta. Coś już napisałem na górze, ale jest też sztuczka - możesz uformować ciasto w ulubionej tortownicy lub naczyniu, jeśli twój dzielony kształt ma odpowiednią średnicę. Kładziemy obręcz na wybranej powierzchni, umieszczamy tam podstawę i wypełniamy kremem. Wszystko to odbywa się pod warunkiem, że można umieścić ciasto w lodówce.
udanego gotowania dla wszystkich, straszny tylko pierwszy raz))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g