skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Krok 2:
Wlej sól do jajek (do smaku)
Krok 3:
Dobrze ubij
Krok 4:
Wlej mleko
Krok 5:
Mieszamy
Krok 6:
W cienkim strumieniu Wprowadzamy olej
Krok 7:
Dobrze wymieszaj
Krok 8:
Wsyp mąkę częściami
Krok 9:
Delikatnie wymieszaj
Krok 10:
Ciasto powinno być jednorodne, bez grudek, gęste jak naleśniki lub nieco grubsze,
Krok 11:
Smarujemy formy
Krok 12:
Napełniamy ciastem do połowy i wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 180 grudek
Krok 13:
Piecz przez 10 minut, zmniejsz temperaturę do 150 i piecz przez kolejne 10 minut. Jeśli w tym czasie bułki nie ugotowały się dłużej, czas zależy od piekarnika
Krok 14:
Wyjmujemy bułeczki, tak wyglądają w środku
Krok 15:
Możesz wypełnić popovery według własnych upodobań,ale jemy połowę bez nadzienia) Bon Appetite!
porady:
w piecu Góra mocno "smaży" - Ustaw formy na środkowej półce.
nie znasz temperatury piekarnika-ustaw go na środek mocy.
olej bierzemy tylko dobry, bez "spreadów".
duże jajka-dodaj mąkę-gęstość jak na placki lub jak na babeczki.
niewystarczająca wysokość bułek-wypełnij formy więcej, rozłóż ciasto na 9 bułek, a nie 12 (możesz to zrobić, jeśli chcesz wypełnić nadzieniem).
gotowe bułeczki można przechowywać w pojemniku, torbie.
jeśli bułki nie zadziałały za pierwszym razem-nie rozpaczaj, musisz dostosować się do tego ciasta! Miłego gotowania!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g