Popovers lub wyskakujące bułeczki

proste bułeczki są pyszne jako samodzielne danie i nadziewane. Proste, smaczne i nadaje się zarówno do słodkich nadzień, jak i nadzień z sałatek, sera. Smak jest podobny do profiteroles.
JulianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 28 % 13 g
węglowodany 54 % 25 g
229 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej sól do jajek (do smaku)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze ubij

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszamy

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W cienkim strumieniu Wprowadzamy olej

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wsyp mąkę częściami

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Delikatnie wymieszaj

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto powinno być jednorodne, bez grudek, gęste jak naleśniki lub nieco grubsze,

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smarujemy formy

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Napełniamy ciastem do połowy i wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 180 grudek

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piecz przez 10 minut, zmniejsz temperaturę do 150 i piecz przez kolejne 10 minut. Jeśli w tym czasie bułki nie ugotowały się dłużej, czas zależy od piekarnika

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmujemy bułeczki, tak wyglądają w środku

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Możesz wypełnić popovery według własnych upodobań,ale jemy połowę bez nadzienia) Bon Appetite!

porady:

w piecu Góra mocno "smaży" - Ustaw formy na środkowej półce.

nie znasz temperatury piekarnika-ustaw go na środek mocy.

olej bierzemy tylko dobry, bez "spreadów".

duże jajka-dodaj mąkę-gęstość jak na placki lub jak na babeczki.

niewystarczająca wysokość bułek-wypełnij formy więcej, rozłóż ciasto na 9 bułek, a nie 12 (możesz to zrobić, jeśli chcesz wypełnić nadzieniem).

gotowe bułeczki można przechowywać w pojemniku, torbie.

jeśli bułki nie zadziałały za pierwszym razem-nie rozpaczaj, musisz dostosować się do tego ciasta! Miłego gotowania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy