Pierścień warzywny z cukinii z mięsem mielonym

pyszne i satysfakcjonujące danie warzywne z mielonym mięsem i piękną prezentacją! Oryginalne i piękne danie z mięsa mielonego owiniętego w paski cukinii z nadzieniem z dowolnych warzyw. Ten przepis od dawna zauważał w Internecie, ale z jakiegoś powodu nadal gotował zwykłe dania z cukinii. A teraz zebrałem się i ugotowałem, aby pokazać tym, którzy nie gotowali cukinii według tego przepisu. Najlepiej wybrać cukinię młodą, ale gotuj z tych, które są. Licz na to, że możesz potrzebować 2 cukinii, ponieważ rozmiary cukinii i kształty do gotowania są różne dla każdego. Przygotujmy pierścień warzywny z cukinii.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 43 % 12 g
węglowodany 25 % 7 g
172 kcal
IG: 43 / 57 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie nadzienia. Ugotuj ryż. Aby to zrobić, włóż ryż do małego rondla i napełnij wodą, aby przykryła ryż o 1 cm. Następnie włóż patelnię do zimnej wody, aby szybciej schłodzić ryż.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój dużą cebulę tak małą, jak to możliwe. Paprykę kroimy w paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pomidory kroimy w plasterki o grubości 0,5 cm twardy ser zetrzeć na tarce z dużymi otworami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na dużym talerzu wymieszaj mięso mielone, ryż, cebulę, sól, czarny pieprz, suche przyprawy (według własnych upodobań). Dobrze wymieszaj rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cukinia jest obrana i pokrojona wzdłuż bardzo cienkich długich pasków. Pokrój powoli, aby uniknąć zranienia nożem. Jeśli cukinia jest duża, a nasiona są duże, po dotarciu do nich obracamy cukinię drugą stroną, a także kroimy na nasiona, ponownie obracamy cukinię i odcinamy całą cukinię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do uformowania pierścienia warzywnego potrzebna jest forma do muffinek, a ja użyłem zwykłej wyjmowanej Formy do pieczenia (d 24 cm), ustawiłem średniej wielkości szklankę na środku. Układamy paski blisko siebie środkową częścią w dół, a końce tak, aby wznosiły się ponad formę i szklankę. Następnie dodałem jeszcze kilka skrawków i posoliłem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż połowę mięsa mielonego łyżką i równomiernie wyrównaj na całej powierzchni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie rozłóż warstwę pomidorów, papryki i zielonej cebuli. Pozostaw 8-10 plasterków pomidorów do dekoracji góry.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż drugą połowę mięsa mielonego, wyrównaj. Posmaruj kwaśną śmietaną na wierzchu, rozłóż część sera.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zawiń końce cukinii na środku. Jeśli w niektórych miejscach są luki, włóż pozostałe paski cukinii środkiem do góry, a końcami do dołu. Następnie posolić i ręką wcierać sól w cukinię.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostrożnie wyjmij szklankę. Pokrywamy wierzch i boki kwaśną śmietaną, układamy plasterki pomidorów, zieloną cebulę i resztki sera. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 1 godzinę i 30 minut. Jeśli ser zrumieni się wcześniej, przykryj folią.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowy pierścień warzywny z cukinią i mięsem mielonym, wyjmij z formy i przenieś na talerz. Jeśli, podobnie jak ja, pieczesz w wyjmowanej formie, zdejmowany pierścień należy usunąć nad zlewem, aby nie rozlać uwolnionego soku na stół.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Kroimy i podajemy porcje. Smacznego!

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ponieważ nadzienie ma najwięcej mięsa mielonego, można je podawać razem z dodatkami warzywnymi lub gotowanymi ziemniakami.

nie możesz przewidzieć, ile cukinii potrzebujesz do przepisu. Podczas krojenia pozostały mi warzywa. Dlatego podczas pieczenia pierścienia warzywnego z cukinii z mielonym mięsem w piekarniku dusiłem warzywa. Aby to zrobić, podgrzałem olej roślinny w rondlu, usmażyłem cebulę, dodałem pozostałą cukinię pokrojoną w kostkę, pomidory, zieloną cebulę, dodatkowo pokroiłem ziemniaki, dodałem wodę, sól i dusiłem warzywa do miękkości. Podawałem razem z pierścieniem warzywnym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy