skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Przygotowanie nadzienia. Ugotuj ryż. Aby to zrobić, włóż ryż do małego rondla i napełnij wodą, aby przykryła ryż o 1 cm. Następnie włóż patelnię do zimnej wody, aby szybciej schłodzić ryż.
Krok 3:
Pokrój dużą cebulę tak małą, jak to możliwe. Paprykę kroimy w paski.
Krok 4:
Pomidory kroimy w plasterki o grubości 0,5 cm twardy ser zetrzeć na tarce z dużymi otworami.
Krok 5:
Na dużym talerzu wymieszaj mięso mielone, ryż, cebulę, sól, czarny pieprz, suche przyprawy (według własnych upodobań). Dobrze wymieszaj rękami.
Krok 6:
Cukinia jest obrana i pokrojona wzdłuż bardzo cienkich długich pasków. Pokrój powoli, aby uniknąć zranienia nożem. Jeśli cukinia jest duża, a nasiona są duże, po dotarciu do nich obracamy cukinię drugą stroną, a także kroimy na nasiona, ponownie obracamy cukinię i odcinamy całą cukinię.
Krok 7:
Do uformowania pierścienia warzywnego potrzebna jest forma do muffinek, a ja użyłem zwykłej wyjmowanej Formy do pieczenia (d 24 cm), ustawiłem średniej wielkości szklankę na środku. Układamy paski blisko siebie środkową częścią w dół, a końce tak, aby wznosiły się ponad formę i szklankę. Następnie dodałem jeszcze kilka skrawków i posoliłem.
Krok 8:
Rozłóż połowę mięsa mielonego łyżką i równomiernie wyrównaj na całej powierzchni.
Krok 9:
Następnie rozłóż warstwę pomidorów, papryki i zielonej cebuli. Pozostaw 8-10 plasterków pomidorów do dekoracji góry.
Krok 10:
Rozłóż drugą połowę mięsa mielonego, wyrównaj. Posmaruj kwaśną śmietaną na wierzchu, rozłóż część sera.
Krok 11:
Zawiń końce cukinii na środku. Jeśli w niektórych miejscach są luki, włóż pozostałe paski cukinii środkiem do góry, a końcami do dołu. Następnie posolić i ręką wcierać sól w cukinię.
Krok 12:
Ostrożnie wyjmij szklankę. Pokrywamy wierzch i boki kwaśną śmietaną, układamy plasterki pomidorów, zieloną cebulę i resztki sera. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 1 godzinę i 30 minut. Jeśli ser zrumieni się wcześniej, przykryj folią.
Krok 13:
Gotowy pierścień warzywny z cukinią i mięsem mielonym, wyjmij z formy i przenieś na talerz. Jeśli, podobnie jak ja, pieczesz w wyjmowanej formie, zdejmowany pierścień należy usunąć nad zlewem, aby nie rozlać uwolnionego soku na stół.
Krok 14:
Kroimy i podajemy porcje. Smacznego!
Krok 15:
Ponieważ nadzienie ma najwięcej mięsa mielonego, można je podawać razem z dodatkami warzywnymi lub gotowanymi ziemniakami.
nie możesz przewidzieć, ile cukinii potrzebujesz do przepisu. Podczas krojenia pozostały mi warzywa. Dlatego podczas pieczenia pierścienia warzywnego z cukinii z mielonym mięsem w piekarniku dusiłem warzywa. Aby to zrobić, podgrzałem olej roślinny w rondlu, usmażyłem cebulę, dodałem pozostałą cukinię pokrojoną w kostkę, pomidory, zieloną cebulę, dodatkowo pokroiłem ziemniaki, dodałem wodę, sól i dusiłem warzywa do miękkości. Podawałem razem z pierścieniem warzywnym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g