budyń owsiany

Piękny zamiennik płatków owsianych! Urozmaicaj swoje śniadanie! Jeśli lubisz płatki owsiane, ale zwykła porcja jest zmęczona, możesz przygotować budyń owsiany, który jest idealny zarówno na śniadanie, jak i na popołudniową przekąskę. Podstawą gotowania budyniu jest płatki owsiane, a owoce lub suszone owoce i orzechy mogą być używane według własnego gustu. Przygotujmy budyń owsiany!
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 22 % 7 g
węglowodany 59 % 19 g
151 kcal
IG: 26 / 47 / 26

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek ugotuj płatki owsiane. Zagotuj mleko, zmniejsz ogień do średniego, dodaj płatki owsiane, wymieszaj. Gotuj owsiankę przez 5 minut, aż będzie miękka, ciągle mieszając.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pod koniec gotowania dodaj sól, cukier, masło, wymieszaj. Przykryj gotową owsiankę pokrywką i pozostaw na 10 minut do zaparzenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie ochładzamy owsiankę, wkładając patelnię do zimnej wody. Nie trzeba czekać, aż owsianka stanie się zimna, można użyć ciepłej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bierzemy jajka, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy do stabilnych szczytów Przez 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj żółtka do owsianki, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj białka i wymieszaj z owsianką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Moje jabłka i suszone śliwki, obrane. Pokrój suszone śliwki na małe plasterki, użyłem jabłek do dekoracji i pokroiłem w cienkie plasterki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Budyń można upiec w naczyniach przeznaczonych do piekarnika, takich jak kubki. Użyłem silikonowej formy do muffinek. Rozprowadzam 1 łyżkę masy owsianej, a następnie rozprowadzam suszone śliwki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż pozostałą masę owsianą i plasterki jabłka na wierzchu. Wkładam foremki z budyniem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowy budyń ostrożnie wyjmujemy z foremek i podajemy na spodkach, można podawać z dżemem lub kwaśną śmietaną.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Suszone śliwki i jabłko nadają budyniu owsianemu przyjemną kwaskowatość. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal / 100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g

Podobne przepisy