skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Na początek ugotuj płatki owsiane. Zagotuj mleko, zmniejsz ogień do średniego, dodaj płatki owsiane, wymieszaj. Gotuj owsiankę przez 5 minut, aż będzie miękka, ciągle mieszając.
Krok 3:
Pod koniec gotowania dodaj sól, cukier, masło, wymieszaj. Przykryj gotową owsiankę pokrywką i pozostaw na 10 minut do zaparzenia.
Krok 4:
Następnie ochładzamy owsiankę, wkładając patelnię do zimnej wody. Nie trzeba czekać, aż owsianka stanie się zimna, można użyć ciepłej.
Krok 5:
Bierzemy jajka, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy do stabilnych szczytów Przez 5 minut.
Krok 6:
Dodaj żółtka do owsianki, wymieszaj.
Krok 7:
Następnie dodaj białka i wymieszaj z owsianką.
Krok 8:
Moje jabłka i suszone śliwki, obrane. Pokrój suszone śliwki na małe plasterki, użyłem jabłek do dekoracji i pokroiłem w cienkie plasterki.
Krok 9:
Budyń można upiec w naczyniach przeznaczonych do piekarnika, takich jak kubki. Użyłem silikonowej formy do muffinek. Rozprowadzam 1 łyżkę masy owsianej, a następnie rozprowadzam suszone śliwki.
Krok 10:
Rozłóż pozostałą masę owsianą i plasterki jabłka na wierzchu. Wkładam foremki z budyniem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.
Krok 11:
Gotowy budyń ostrożnie wyjmujemy z foremek i podajemy na spodkach, można podawać z dżemem lub kwaśną śmietaną.
Krok 12:
Suszone śliwki i jabłko nadają budyniu owsianemu przyjemną kwaskowatość. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal / 100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g