skład / składniki
metoda gotowania
na bazę biszkopt:
1. W jednej misce rozbij 2 jajka, w drugiej 2 białka (dodaj żółtka do pierwszej miski). Ubij jajka, dodaj 100 gr. cukru pudru, waniliny i kakao. Ubij, aż będzie gęsta.
2. Następnie dodaj skrobię i mąkę. Delikatnie wymieszaj.
3. W innej misce ubij białka w lekką pianę, dodaj 1 łyżkę cukru pudru i ubij w uporczywą pianę. Dodaj powstałą mieszaninę do pierwszej miski i delikatnie wymieszaj.
4. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj masłem i wlej ciasto. Rozłóż ciasto równomiernie na całym arkuszu. Piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
5. Po upieczeniu biszkoptu wyjmij go, przykryj ręcznikiem i ostrożnie odwróć. Zdejmij Papier i zwiń biszkopt razem z ręcznikiem do tuby. Włóż do ostygnięcia.
do nadzienia:
1. Po ostygnięciu biszkoptu rozpakowujemy go. Impregnujemy dowolnym syropem.
2. Rozłóż wiśnie na wierzchu(niewiele).
3. Aby przygotować mleko dla ptaków, weź 3 białka i dobrze ubij mikserem. Dodaj kwas cytrynowy i szklankę cukru pudru. Ubij wszystko dobrze, aż uzyskasz gęste, stabilne szczyty.
4. Żelatynę należy najpierw namoczyć w wodzie, aż pęcznieje, a następnie stopić.
5. Dodaj stopioną żelatynę do mieszanki białkowej i delikatnie wymieszaj.
6. Ostrożnie połóż "ptaka" na biszkopcie, nie docierając do krawędzi po drugiej stronie centymetra 1,5-2 i odstaw na dwie minuty, aby nadzienie zaczęło lekko zamarzać.
7. Następnie obróć biszkopt rurką, ale nie ciasno, aby nadzienie się nie wydostało.
8. Na wierzchu bułkę można ozdobić rozpuszczoną czekoladą i dmuchanym ryżem. Lub po prostu posyp cukrem pudrem.
Rolada jest gotowa! Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g