biszkopt z ptasim mlekiem i jagodami

bardzo delikatna, smaczna i szybko jadalna bułka =))).
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 7 % 4 g
węglowodany 80 % 48 g
239 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

na bazę biszkopt:
1. W jednej misce rozbij 2 jajka, w drugiej 2 białka (dodaj żółtka do pierwszej miski). Ubij jajka, dodaj 100 gr. cukru pudru, waniliny i kakao. Ubij, aż będzie gęsta.
2. Następnie dodaj skrobię i mąkę. Delikatnie wymieszaj.
3. W innej misce ubij białka w lekką pianę, dodaj 1 łyżkę cukru pudru i ubij w uporczywą pianę. Dodaj powstałą mieszaninę do pierwszej miski i delikatnie wymieszaj.
4. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj masłem i wlej ciasto. Rozłóż ciasto równomiernie na całym arkuszu. Piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
5. Po upieczeniu biszkoptu wyjmij go, przykryj ręcznikiem i ostrożnie odwróć. Zdejmij Papier i zwiń biszkopt razem z ręcznikiem do tuby. Włóż do ostygnięcia.

do nadzienia:
1. Po ostygnięciu biszkoptu rozpakowujemy go. Impregnujemy dowolnym syropem.
2. Rozłóż wiśnie na wierzchu(niewiele).
3. Aby przygotować mleko dla ptaków, weź 3 białka i dobrze ubij mikserem. Dodaj kwas cytrynowy i szklankę cukru pudru. Ubij wszystko dobrze, aż uzyskasz gęste, stabilne szczyty.
4. Żelatynę należy najpierw namoczyć w wodzie, aż pęcznieje, a następnie stopić.
5. Dodaj stopioną żelatynę do mieszanki białkowej i delikatnie wymieszaj.
6. Ostrożnie połóż "ptaka" na biszkopcie, nie docierając do krawędzi po drugiej stronie centymetra 1,5-2 i odstaw na dwie minuty, aby nadzienie zaczęło lekko zamarzać.
7. Następnie obróć biszkopt rurką, ale nie ciasno, aby nadzienie się nie wydostało.
8. Na wierzchu bułkę można ozdobić rozpuszczoną czekoladą i dmuchanym ryżem. Lub po prostu posyp cukrem pudrem.

Rolada jest gotowa! Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy