otwarte ciasto rabarbarowe

pyszne ciasto o lekko kwaśnym smaku. Pyszne ciasto kruche, lekko kwaśne i słodkie.
TaciturnPersonAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 15 % 2 g
węglowodany 69 % 9 g
62 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagniataj ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj mąkę, cukier i sól. Wlej wodę, dodaj żółtko. Margarynę ogrzewamy do temperatury pokojowej i mieszamy z ciastem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto odstawiamy do lodówki na 40 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj ciasto, włóż do formy. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż papier do pieczenia na cieście, przykryj suszoną fasolą. Piec 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy krem. Podgrzej 400 ml mleka na kuchence, dodaj wanilinę. Stawiamy na mały ogień.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj 4 żółtka do 100 ml mleka i cukier puder, ubij mikserem przez około minutę. Przesiać tutaj skrobię i mąkę. Wymieszaj, aby nie było grudek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj mieszaninę do mleka na kuchence i gotuj przez pięć minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej śmietanę na ciasto, pokrój rabarbar na równe kawałki o długości 2-2,5 cm i rozłóż na wierzchu. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez kolejne 35-40 minut. Następnie pozwól mu całkowicie ostygnąć i przykryj dżemem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy