skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Zagniataj ciasto.
Krok 3:
Wymieszaj mąkę, cukier i sól. Wlej wodę, dodaj żółtko. Margarynę ogrzewamy do temperatury pokojowej i mieszamy z ciastem.
Krok 4:
Ciasto odstawiamy do lodówki na 40 minut.
Krok 5:
Rozwałkuj ciasto, włóż do formy. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Krok 6:
Rozłóż papier do pieczenia na cieście, przykryj suszoną fasolą. Piec 20 minut.
Krok 7:
Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy krem. Podgrzej 400 ml mleka na kuchence, dodaj wanilinę. Stawiamy na mały ogień.
Krok 8:
Dodaj 4 żółtka do 100 ml mleka i cukier puder, ubij mikserem przez około minutę. Przesiać tutaj skrobię i mąkę. Wymieszaj, aby nie było grudek.
Krok 9:
Dodaj mieszaninę do mleka na kuchence i gotuj przez pięć minut.
Krok 10:
Wlej śmietanę na ciasto, pokrój rabarbar na równe kawałki o długości 2-2,5 cm i rozłóż na wierzchu. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez kolejne 35-40 minut. Następnie pozwól mu całkowicie ostygnąć i przykryj dżemem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g