American Pie

delikatny z chrupiącą skórką, ale nastrojowy. Warto jednak gotować! Ciasto jest pyszne, delikatne nadzienie z chrupiącą skórką, ale nastrojowe w przygotowaniu. Jednak warto go ugotować, zwłaszcza w sezonie owocowym i jabłkowym, smakosze będą mieli prawdziwą przyjemność!. Ciasto można przygotować z dowolnymi owocami, ale z jabłkami w jakiś sposób bardziej tradycyjnie. Ciasto jest bardzo delikatne, słabo przenoszone na patelnię, rozdarte, kapryśne. Dlatego moja rada, nie mogę przenieść rozwałkowanego ciasta na patelnię, zrób to z "łatek", małych ciast. Musisz tylko ostrożnie przymocować, aby nie było dziur, a wypełnienie nie wyciekło. Możesz zrobić to samo z górnym ciastem lub pokazać swoją wyobraźnię i zrobić ciekawe ciasto ze splecionych pasków.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 71 % 27 g
194 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do robienia ciasta

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz 0,5 szklanki cukru, mąki i masła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmielić wszystko w okruchy. Dodaj wodę i zagnieść ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto zwinąć w kulkę, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obrać, usunąć nasiona i pokroić na kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekane jabłka spryskaj sokiem z cytryny, aby się nie ściemniały.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 2 połówki. Jeden trochę większy, drugi mniejszy. Rozwałkuj dolne ciasto. nie lubię grubych skórek, więc rozwałkowuję grubość do około 1 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś ciasto na nasmarowaną patelnię. Ciasto jest trudne do przenoszenia, dlatego w podartych miejscach kładziemy & quot; łaty"

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż nadzienie. Posyp jabłka cukrem i cynamonem bardzo lubię połączenie jabłek i cynamonu, więc obficie wysypuję.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj górne ciasto, również cieńsze.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Za pomocą widelca mocuję boki. Bardziej lubię wkładać górne ciasto pod dolne, a także widelec pozostawia rysunek. Robimy dziurę, aby wydostała się dodatkowa para. smarujemy żółtkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, ciasto pieczemy przez około godzinę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmujemy ciasto z piekarnika i upewniamy się, że ostygnie. Nie należy wyjmować gorącego ciasta-rozpadnie się lub pęknie, a nadzienie wycieknie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmujemy lekko schłodzone ciasto z formy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Organizujemy herbatę, delektujemy się delikatnym ciastem o niesamowitym aromacie jabłek i cynamonu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy