skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do robienia ciasta
Krok 2:
Połącz 0,5 szklanki cukru, mąki i masła.
Krok 3:
Zmielić wszystko w okruchy. Dodaj wodę i zagnieść ciasto.
Krok 4:
Ciasto zwinąć w kulkę, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Krok 5:
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obrać, usunąć nasiona i pokroić na kawałki.
Krok 6:
Posiekane jabłka spryskaj sokiem z cytryny, aby się nie ściemniały.
Krok 7:
Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 2 połówki. Jeden trochę większy, drugi mniejszy. Rozwałkuj dolne ciasto. nie lubię grubych skórek, więc rozwałkowuję grubość do około 1 cm.
Krok 8:
Przenieś ciasto na nasmarowaną patelnię. Ciasto jest trudne do przenoszenia, dlatego w podartych miejscach kładziemy & quot; łaty"
Krok 9:
Rozłóż nadzienie. Posyp jabłka cukrem i cynamonem bardzo lubię połączenie jabłek i cynamonu, więc obficie wysypuję.
Krok 10:
Rozwałkuj górne ciasto, również cieńsze.
Krok 11:
Za pomocą widelca mocuję boki. Bardziej lubię wkładać górne ciasto pod dolne, a także widelec pozostawia rysunek. Robimy dziurę, aby wydostała się dodatkowa para. smarujemy żółtkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, ciasto pieczemy przez około godzinę.
Krok 12:
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i upewniamy się, że ostygnie. Nie należy wyjmować gorącego ciasta-rozpadnie się lub pęknie, a nadzienie wycieknie.
Krok 13:
Wyjmujemy lekko schłodzone ciasto z formy.
Krok 14:
Organizujemy herbatę, delektujemy się delikatnym ciastem o niesamowitym aromacie jabłek i cynamonu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g