kurczak marynowany w soku z cytryny i sosie sojowym

dla tych, którzy mają dość pobierania białka!
ElżbietaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 73 % 22 g
tłuszcze 17 % 5 g
węglowodany 10 % 3 g
135 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min
piersi z kurczaka umyć, osuszyć, posolić, posypać przyprawami i posmarować musztardą, włożyć do głębokiej miski.

wymieszaj sos sojowy z sokiem z cytryny i napełnij piersi powstałą marynatą, przykryj talerzem i umieść mały ładunek.

marynuj kurczaka przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej pozostaw na całą noc.

połóż marynowane piersi z kurczaka na blasze do pieczenia i posmaruj wierzch olejem roślinnym za pomocą pędzla.

piecz kurczaka w piekarniku w temperaturze 200° przez około 1 godzinę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy