skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oddziel białka od żółtek.
Krok 2:
Białka ubić szczyptą soli, aż osiągną stabilne szczyty.
Krok 3:
Ubij żółtka z cukrem, wanilią i wodą Rozpuść masło i lekko ostudź Wlej schłodzone masło do żółtek i ubij Wsyp mąkę w 3 dawkach, za każdym razem dokładnie ubijając Wlej połowę mleka, dokładnie ubij, a następnie pozostałe mleko i ponownie ubij
Krok 4:
Delikatnie wymieszaj białka, ruchem od góry do dołu.
Krok 5:
Nasmaruj formę olejem i posyp mąką (forma powinna być Jednoczęściowa!). Wlać ciasto (ciasto okaże się jeszcze cieńsze niż naleśniki). Włóż do piekarnika w 175C na 40 minut - 1 godzina 20 minut. Ktoś potrzebuje mniej, ktoś potrzebuje więcej czasu, wszystko zależy od piekarnika. Skoncentruj się na wyglądzie : wierzch powinien być dobrze zrumieniony, a zawartość powinna lekko się kołysać. Całkowicie ostudzić. Posyp cukrem pudrem i pokrój na porcje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g