ciasto wiśniowo-czekoladowe z kremem śmietanowym

delikatne, aromatyczne ciasto czekoladowe z wiśniami, MMM! Polizasz palce! Ciasto jest naprawdę cudowne: pyszne, o niesamowitym aromacie czekolady i wiśni, słodko-kwaśne, miękkie, soczyste. Im bardziej się zaparzy, tym będzie smaczniejszy. Nadzienie jest bardzo smaczne, w rzeczywistości jest gęstą galaretką i dobrze zestala się po schłodzeniu. To nadzienie w połączeniu z impregnatem koniakowym do ciast świetnie wzbogaca smak ciasta. Mrożone wiśnie nadają się do nadzienia, więc o każdej porze roku możesz cieszyć się smakiem ciasta czekoladowego z wiśniami i śmietaną. Objętość wskazana w przepisie wystarczy dla firmy liczącej 10-12 osób. Spróbuj zrobić to ciasto. Jestem pewien-spodoba ci się!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 73 % 43 g
261 kcal
IG: 32 / 0 / 68

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie ciasta zaczynamy od tego, poprzedniego wieczoru zasypiamy obrane z pestek wiśnie cukrem, dobrze mieszamy, odstawiamy na kilka godzin (np. na całą noc). Wiśnia wypuści sok, cukier rozpuści się prawie cały. Na zdjęciu - wiśnia, która już wypuściła sok. Później przygotujemy z niego nadzienie do ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przed przystąpieniem do przygotowania ciast posiekaj masło lub margarynę, włóż do rondla i rozpuść na małym ogniu, mieszając. Następnie ostudzić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowujemy produkty na przyszły biszkopt. Przesiej mąkę i proszek kakaowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowanie dwóch misek. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Otrzymujemy taką suchą mieszankę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wbij jajka do innej głębokiej miski i ubij je ze średnią prędkością przez 3-5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj jajka, kefir i olej, doprowadź do jednorodności trzepaczką lub blenderem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie łączymy zawartość 2 misek: suchą i płynną mieszaninę, dobrze ugniatamy trzepaczką, przetwarzamy, aż znikną wszystkie grudki. Przygotowujemy dzieloną formę-wykładamy pergaminem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej ciasto do i piecz w ciszy przez około czterdzieści minut w 180 stopniach. Przez pierwsze 20 minut nie otwieramy piekarnika, aby biszkopt się nie opalił. Sprawdzamy gotowość wykałaczką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas pieczenia biszkoptu przygotowujemy produkty na śmietanę: cukier puder, wanilię, tłustą gęstą śmietanę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dokładnie wymieszaj składniki kremu. Jeśli śmietana jest tłusta, gęsta, wystarczy dokładnie wymieszać łyżką. Jeśli twoja kwaśna śmietana jest rzadka lub mało tłusta, możesz dodać torebkę zagęszczacza do śmietany i szybko, dokładnie wymieszać, unikając pojawienia się grudek. Jak widać na zdjęciu, krem nie rozprzestrzenia się, dobrze zachowuje swój kształt, ponieważ śmietana jest wysokiej jakości.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Schłodzić gotowe ciasto w formie, przykrywając serwetką, wyjąć na deskę i pokroić na 3 warstwy. Ponieważ biszkopt według naszego przepisu jest obciążony olejem, kefirem i okazuje się dość gęsty, dobrze byłoby go namoczyć. Impregnację przygotowujemy z koniaku i części syropu wiśniowego, który powstał po naleganiu na obrane wiśnie z cukrem (rozcieńczamy trochę wodą i prawie doprowadzamy do wrzenia naszą impregnację - patrz lista składników w przepisie).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przygotowanie nadzienia do ciasta. Wlej sok powstały w wiśni do rondla, który dzień wcześniej zmieszaliśmy z cukrem. Rozcieńczyć łyżkę skrobi w soku wiśniowym.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Umieść rondel na wolnym ogniu, dodaj wiśnie, wszystko dokładnie, szybko wymieszaj i gotuj krótko, aż nadzienie zgęstnieje, regularnie mieszając, aby się nie przypaliło. Zdejmij rondel z ognia i ostudź nadzienie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zbieranie ciasta: Podziel krem na 3 równe części, nadzienie na 2 części(możesz zostawić stół 4-5.łyżek do rysowania na wierzchu ciasta). Pierwsze ciasto układamy na naczyniu, smarujemy 1/3 kremu i rozprowadzamy połowę nadzienia. Na wierzch kładziemy drugie ciasto, rozprowadzamy na nim kolejne 1/3 kremu i pozostałe nadzienie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przykryj ciasto trzecim ciastem. Smarujemy go pozostałą śmietaną, a na wierzchu kładziemy posiekaną ciemną lub mleczną czekoladę (5-6 kwadratów). Posyp boki ciasta okruchami ciastek. Z nadzienia pozostawionego do dekoracji wykonujemy rysunek na torcie. Mam taki szkarłatny kwiatek w środku :) Ciasto impregnujemy w lodówce. Za kilka godzin będzie gotowy do podania. Dostajemy i traktujemy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia w puszkach - 61   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Zagęszczacz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy