skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie ciasta zaczynamy od tego, poprzedniego wieczoru zasypiamy obrane z pestek wiśnie cukrem, dobrze mieszamy, odstawiamy na kilka godzin (np. na całą noc). Wiśnia wypuści sok, cukier rozpuści się prawie cały. Na zdjęciu - wiśnia, która już wypuściła sok. Później przygotujemy z niego nadzienie do ciasta.
Krok 2:
Przed przystąpieniem do przygotowania ciast posiekaj masło lub margarynę, włóż do rondla i rozpuść na małym ogniu, mieszając. Następnie ostudzić.
Krok 3:
Przygotowujemy produkty na przyszły biszkopt. Przesiej mąkę i proszek kakaowy.
Krok 4:
Gotowanie dwóch misek. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier.
Krok 5:
Otrzymujemy taką suchą mieszankę.
Krok 6:
Wbij jajka do innej głębokiej miski i ubij je ze średnią prędkością przez 3-5 minut.
Krok 7:
Wymieszaj jajka, kefir i olej, doprowadź do jednorodności trzepaczką lub blenderem.
Krok 8:
Następnie łączymy zawartość 2 misek: suchą i płynną mieszaninę, dobrze ugniatamy trzepaczką, przetwarzamy, aż znikną wszystkie grudki. Przygotowujemy dzieloną formę-wykładamy pergaminem.
Krok 9:
Wlej ciasto do i piecz w ciszy przez około czterdzieści minut w 180 stopniach. Przez pierwsze 20 minut nie otwieramy piekarnika, aby biszkopt się nie opalił. Sprawdzamy gotowość wykałaczką.
Krok 10:
Podczas pieczenia biszkoptu przygotowujemy produkty na śmietanę: cukier puder, wanilię, tłustą gęstą śmietanę.
Krok 11:
Dokładnie wymieszaj składniki kremu. Jeśli śmietana jest tłusta, gęsta, wystarczy dokładnie wymieszać łyżką. Jeśli twoja kwaśna śmietana jest rzadka lub mało tłusta, możesz dodać torebkę zagęszczacza do śmietany i szybko, dokładnie wymieszać, unikając pojawienia się grudek. Jak widać na zdjęciu, krem nie rozprzestrzenia się, dobrze zachowuje swój kształt, ponieważ śmietana jest wysokiej jakości.
Krok 12:
Schłodzić gotowe ciasto w formie, przykrywając serwetką, wyjąć na deskę i pokroić na 3 warstwy. Ponieważ biszkopt według naszego przepisu jest obciążony olejem, kefirem i okazuje się dość gęsty, dobrze byłoby go namoczyć. Impregnację przygotowujemy z koniaku i części syropu wiśniowego, który powstał po naleganiu na obrane wiśnie z cukrem (rozcieńczamy trochę wodą i prawie doprowadzamy do wrzenia naszą impregnację - patrz lista składników w przepisie).
Krok 13:
Przygotowanie nadzienia do ciasta. Wlej sok powstały w wiśni do rondla, który dzień wcześniej zmieszaliśmy z cukrem. Rozcieńczyć łyżkę skrobi w soku wiśniowym.
Krok 14:
Umieść rondel na wolnym ogniu, dodaj wiśnie, wszystko dokładnie, szybko wymieszaj i gotuj krótko, aż nadzienie zgęstnieje, regularnie mieszając, aby się nie przypaliło. Zdejmij rondel z ognia i ostudź nadzienie.
Krok 15:
Zbieranie ciasta: Podziel krem na 3 równe części, nadzienie na 2 części(możesz zostawić stół 4-5.łyżek do rysowania na wierzchu ciasta). Pierwsze ciasto układamy na naczyniu, smarujemy 1/3 kremu i rozprowadzamy połowę nadzienia. Na wierzch kładziemy drugie ciasto, rozprowadzamy na nim kolejne 1/3 kremu i pozostałe nadzienie.
Krok 16:
Przykryj ciasto trzecim ciastem. Smarujemy go pozostałą śmietaną, a na wierzchu kładziemy posiekaną ciemną lub mleczną czekoladę (5-6 kwadratów). Posyp boki ciasta okruchami ciastek. Z nadzienia pozostawionego do dekoracji wykonujemy rysunek na torcie. Mam taki szkarłatny kwiatek w środku :) Ciasto impregnujemy w lodówce. Za kilka godzin będzie gotowy do podania. Dostajemy i traktujemy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia w puszkach - 61 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Zagęszczacz - 0 kcal/100g