skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zestaw produktów.
Krok 2:
Włącz piekarnik na 200 stopni. Pokrywamy dzieloną formę o średnicy 26 cm papierem do pieczenia, zatrzaskujemy boki. Nasmaruj boki olejem. Śliwki przecinamy na pół i wyjmujemy kość.
Krok 3:
Ubij jajka z cukrem i wanilią. Bardzo wygodnie jest to zrobić w robocie kuchennym. Podczas ubijania jajek rozprowadzamy śmietanę w misce, wlewamy ocet jabłkowy na środek, wlewamy sodę na wierzch. Szybko wymieszaj. Wszystko powinno puchnąć i pokrywać się bąbelkami.
Krok 4:
Wlej śmietanę do masy jajecznej i natychmiast wlej całą mąkę na wierzch. Szybko wymieszaj trzepaczką z dużą prędkością, aż będzie gładka, dosłownie trzydzieści sekund. Jeśli będziesz przeszkadzać przez długi czas, ciasto usiądzie.
Krok 5:
Wlej ciasto do formy, wyrównaj szpatułką.
Krok 6:
Połóż połówki odpływów na wierzchu, lekko topiąc, ile zmieści. Resztę kroimy na ćwiartki i wciskamy w wolne miejsca.
Krok 7:
Pieczemy przez 10-15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy do miękkości. Piec w moim piekarniku przez łącznie czterdzieści minut. Śliwka podczas pieczenia daje sok i moczy wierzch ciasta. Lekko ostudzić ciasto, a dopiero potem wyjąć z formy na półmisek. Możesz posypać cukrem pudrem, możesz go zostawić. Ciasto smakuje najlepiej następnego dnia. Miłego pieczenia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g