kwaśna śmietana ze śliwkami

pyszne, delikatne, lekko kwaśne ciasto! Letnie ciasta-co może być lepszego? Zachwyć swoją rodzinę tak bezpretensjonalnymi wypiekami, wszyscy będą zadowoleni!
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 13 % 5 g
węglowodany 76 % 29 g
174 kcal
IG: 17 / 3 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zestaw produktów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włącz piekarnik na 200 stopni. Pokrywamy dzieloną formę o średnicy 26 cm papierem do pieczenia, zatrzaskujemy boki. Nasmaruj boki olejem. Śliwki przecinamy na pół i wyjmujemy kość.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka z cukrem i wanilią. Bardzo wygodnie jest to zrobić w robocie kuchennym. Podczas ubijania jajek rozprowadzamy śmietanę w misce, wlewamy ocet jabłkowy na środek, wlewamy sodę na wierzch. Szybko wymieszaj. Wszystko powinno puchnąć i pokrywać się bąbelkami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej śmietanę do masy jajecznej i natychmiast wlej całą mąkę na wierzch. Szybko wymieszaj trzepaczką z dużą prędkością, aż będzie gładka, dosłownie trzydzieści sekund. Jeśli będziesz przeszkadzać przez długi czas, ciasto usiądzie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ciasto do formy, wyrównaj szpatułką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż połówki odpływów na wierzchu, lekko topiąc, ile zmieści. Resztę kroimy na ćwiartki i wciskamy w wolne miejsca.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pieczemy przez 10-15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy do miękkości. Piec w moim piekarniku przez łącznie czterdzieści minut. Śliwka podczas pieczenia daje sok i moczy wierzch ciasta. Lekko ostudzić ciasto, a dopiero potem wyjąć z formy na półmisek. Możesz posypać cukrem pudrem, możesz go zostawić. Ciasto smakuje najlepiej następnego dnia. Miłego pieczenia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy