skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do przygotowania masy pralinowej. Możesz zrobić 2-3 porcje z wyprzedzeniem, aby zaoszczędzić czas na przyszłość. Następnie możesz eksperymentować, dodając tę masę do dowolnego gotowego kremu maślanego (w ilości 2 łyżek.l Masa praliny na 100 g masła), najważniejsze jest dokładne wymieszanie go ze śmietaną. Krem będzie miał jasnobrązowy lub liliowy odcień, który zależy od jakości kakao. Jeśli włożysz więcej mas, będzie bardziej brązowy.
Krok 2:
Migdały zalać wrzącą wodą przez 1 minutę, następnie spuścić wodę, migdały zalać zimną wodą. Teraz łuska zostanie bardzo łatwo usunięta.
Krok 3:
Orzechy włoskie lub inne orzechy smażyć na patelni lub w piekarniku na złoty kolor, ostudzić i obrać.
Krok 4:
Osusz ziarna migdałów na patelni lub w piekarniku, aż będą lekko złote (możesz to zrobić jednocześnie z orzechami włoskimi na różnych patelniach).
Krok 5:
Wlej cukier do małego metalowego rondla, dodaj oba rodzaje orzechów.
Krok 6:
Umieść na małym ogniu i ciągle mieszaj drewnianą szpatułką (aby cukier się nie przypalił), aż cukier się stopi i nabierze jasnożółtego koloru.
Krok 7:
Ostrożnie umieść gorącą lepką mieszankę (aby się nie poparzyć) na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia lub talerzu. Otrzymasz masę, która wygląda jak grill. Ochłodź ją.
Krok 8:
Zmiażdż powstałą stałą masę w moździerzu lub połam na kawałki. Następnie zmiel na proszek na młynku do kawy (jest to szybkie i łatwe). Jeśli nie ma młynka do kawy, będziesz musiał ciężko pracować - kilkakrotnie przepuść masę przez maszynę do mięsa. Pomijając przedostatni raz, dodaj kakao.
Krok 9:
Otrzymasz piękny proszek w kolorze kawy o niesamowitym smaku! To jest masa pralinowa! Przenieś go do słoika, szczelnie zamknij pokrywką i przechowuj (w upale - w lodówce), używając w razie potrzeby.
Krok 10:
Produkty do ciasta
Krok 11:
Najpierw wymieszaj stopione masło z cukrem w głębokiej misce.
Krok 12:
Następnie dodaj śmietanę i sodę i ponownie wymieszaj. Dodaj połowę mąki i zagnieść ciasto.
Krok 13:
Podziel ciasto na dwie części. Wlej kakao do jednego z nich i wymieszaj.
Krok 14:
Dodaj pozostałą mąkę po trochu do obu części ciasta, aż powstanie miękkie, elastyczne ciasto. Czasami mąka nie jest cała, jej ilość zależy od gęstości kwaśnej śmietany.
Krok 15:
Podziel ciasto każdego koloru na 3 części. Z każdej części zwiń kulki tego samego rozmiaru. Otrzymasz 6 piłek.
Krok 16:
Nie można rozwałkować ciasta, więc najpierw weź kulkę ciasta na posypanej mąką desce, tworząc okrąg. Następnie przenieś go do formy i rozciągnij palcami posypanymi mąką do krawędzi formy. Odbywa się to łatwo. Następnie wykonaj kilka nakłuć widelcem w cieście, aby nie bulgotało podczas pieczenia. Lekkie ciasta piecze się szybko, 7-8 minut w temperaturze 200 stopni. Brązowe-trochę szybciej.
Krok 17:
Podczas pieczenia przycinaj każde gotowe ciasto wzdłuż krawędzi talerza, aby miało płaską krawędź. Należy to zrobić, gdy ciasta są gorące, giętkie, ponieważ po ochłodzeniu stają się twarde. Następnie osusz kawałki na blasze do pieczenia w piekarniku.
Krok 18:
Produkty do śmietany. Podczas pieczenia ciast ubij śmietanę, stopniowo dodając cukier. Powinien się dobrze rozpuścić.
Krok 19:
Otrzymasz 6 ciast: 3 białe i 3 brązowe. Ochłodzić je.
Krok 20:
Posmaruj ciasta śmietaną i posyp orzechami (wziąłem wcześniej smażone na patelni i posiekane orzechy włoskie, możesz wziąć inne). Podczas montażu ciasta naprzemiennie - białe ciasto, brązowe ciasto. Pamiętaj, że najwyższe ciasto jest brązowe. Nie przykrywaj go kremem!
Krok 21:
Ponieważ nasze ciasta są dość twarde, pozwolimy im dobrze namoczyć. Jeśli śmietana nie jest tłusta i gęsta, po prostu zostaw ciasto do rana na stole do impregnacji przez całą noc. Jeśli śmietana jest tłusta, gęsta, polecam położyć deskę na górnym cieście, a na niej - jakikolwiek ucisk. Jeśli weźmiesz piec ciasto latem, w upale, nie można go zostawić bez lodówki przez długi czas-maksymalnie 2 godziny. Następnie włóż go do lodówki i moczyć przez jeden dzień lub trochę dłużej.
Krok 22:
Teraz przygotowujemy krem maślany. Dokładnie wymieszaj zmiękczone masło ze skondensowanym mlekiem.
Krok 23:
Następnie dodaj 2 łyżki masy pralinowej do śmietany i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 24:
Przykryj wierzch i boki ciasta kremem maślanym z dodatkiem masy pralinowej. Po bokach posyp ciasto bułką tartą z suszonych w piekarniku kawałków ciasta zmielonych w młynku do kawy. Udekoruj ciasto według własnego uznania. Udekorowałem go takim Umką, używając czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i białych wiórków kokosowych
Krok 25:
Tak wygląda nasze ciasto w przekroju. Przygotuj mewy lub kawę i poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal / 100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g