ciasto Miś na północy ze śmietaną i kremem pralinowym

wspaniałe ciasto z niesamowicie oryginalnym i pysznym kremem! & quot;Miś na północy & quot; w smaku przekroczył wszelkie oczekiwania moje i mojej rodziny! Syn nie mógł się od niego oderwać, cały czas chwaląc nowy (pralinowy) krem. Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne dzięki temu kremowi, który nadaje wyjątkowy smak i wprowadza nowe nuty smakowe do przepisu! Poznaj masę pralinową, nie pożałujesz. W końcu można go bezpiecznie stosować w innych przepisach na ciasta, w których stosuje się krem maślany. Możesz oczywiście nie zawracać sobie głowy dodatkowym kremem pralinowym i przygotować tylko śmietanę dla naszego "misia"..& quot;, rozmazując nimi boki i wierzch tortu. Tylko śmietana musi być w tym przypadku tłusta, gęsta. I przygotuj śmietanę o 200-300 gramów więcej. Ale będzie to już inny, bardziej tradycyjny przepis... Chociaż ciasto jest bardzo dobre w tej wersji. Upewnij się, że ciasta wewnątrz ciasta są dobrze nasycone. Wtedy będzie najdelikatniejszy i najbardziej miękki i zapewni niezapomniane wrażenia! I jeszcze jedna kwestia-jeśli nie lubisz słodkich ciast, możesz nieco zmniejszyć ilość cukru, na przykład w śmietanie. Życzę sukcesów w przygotowaniu tego wspaniałego ciasta!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 27 % 17 g
węglowodany 66 % 41 g
336 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do przygotowania masy pralinowej. Możesz zrobić 2-3 porcje z wyprzedzeniem, aby zaoszczędzić czas na przyszłość. Następnie możesz eksperymentować, dodając tę masę do dowolnego gotowego kremu maślanego (w ilości 2 łyżek.l Masa praliny na 100 g masła), najważniejsze jest dokładne wymieszanie go ze śmietaną. Krem będzie miał jasnobrązowy lub liliowy odcień, który zależy od jakości kakao. Jeśli włożysz więcej mas, będzie bardziej brązowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Migdały zalać wrzącą wodą przez 1 minutę, następnie spuścić wodę, migdały zalać zimną wodą. Teraz łuska zostanie bardzo łatwo usunięta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Orzechy włoskie lub inne orzechy smażyć na patelni lub w piekarniku na złoty kolor, ostudzić i obrać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Osusz ziarna migdałów na patelni lub w piekarniku, aż będą lekko złote (możesz to zrobić jednocześnie z orzechami włoskimi na różnych patelniach).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej cukier do małego metalowego rondla, dodaj oba rodzaje orzechów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść na małym ogniu i ciągle mieszaj drewnianą szpatułką (aby cukier się nie przypalił), aż cukier się stopi i nabierze jasnożółtego koloru.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostrożnie umieść gorącą lepką mieszankę (aby się nie poparzyć) na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia lub talerzu. Otrzymasz masę, która wygląda jak grill. Ochłodź ją.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zmiażdż powstałą stałą masę w moździerzu lub połam na kawałki. Następnie zmiel na proszek na młynku do kawy (jest to szybkie i łatwe). Jeśli nie ma młynka do kawy, będziesz musiał ciężko pracować - kilkakrotnie przepuść masę przez maszynę do mięsa. Pomijając przedostatni raz, dodaj kakao.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Otrzymasz piękny proszek w kolorze kawy o niesamowitym smaku! To jest masa pralinowa! Przenieś go do słoika, szczelnie zamknij pokrywką i przechowuj (w upale - w lodówce), używając w razie potrzeby.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Produkty do ciasta

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Najpierw wymieszaj stopione masło z cukrem w głębokiej misce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie dodaj śmietanę i sodę i ponownie wymieszaj. Dodaj połowę mąki i zagnieść ciasto.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podziel ciasto na dwie części. Wlej kakao do jednego z nich i wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj pozostałą mąkę po trochu do obu części ciasta, aż powstanie miękkie, elastyczne ciasto. Czasami mąka nie jest cała, jej ilość zależy od gęstości kwaśnej śmietany.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podziel ciasto każdego koloru na 3 części. Z każdej części zwiń kulki tego samego rozmiaru. Otrzymasz 6 piłek.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Nie można rozwałkować ciasta, więc najpierw weź kulkę ciasta na posypanej mąką desce, tworząc okrąg. Następnie przenieś go do formy i rozciągnij palcami posypanymi mąką do krawędzi formy. Odbywa się to łatwo. Następnie wykonaj kilka nakłuć widelcem w cieście, aby nie bulgotało podczas pieczenia. Lekkie ciasta piecze się szybko, 7-8 minut w temperaturze 200 stopni. Brązowe-trochę szybciej.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podczas pieczenia przycinaj każde gotowe ciasto wzdłuż krawędzi talerza, aby miało płaską krawędź. Należy to zrobić, gdy ciasta są gorące, giętkie, ponieważ po ochłodzeniu stają się twarde. Następnie osusz kawałki na blasze do pieczenia w piekarniku.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Produkty do śmietany. Podczas pieczenia ciast ubij śmietanę, stopniowo dodając cukier. Powinien się dobrze rozpuścić.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Otrzymasz 6 ciast: 3 białe i 3 brązowe. Ochłodzić je.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Posmaruj ciasta śmietaną i posyp orzechami (wziąłem wcześniej smażone na patelni i posiekane orzechy włoskie, możesz wziąć inne). Podczas montażu ciasta naprzemiennie - białe ciasto, brązowe ciasto. Pamiętaj, że najwyższe ciasto jest brązowe. Nie przykrywaj go kremem!

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ponieważ nasze ciasta są dość twarde, pozwolimy im dobrze namoczyć. Jeśli śmietana nie jest tłusta i gęsta, po prostu zostaw ciasto do rana na stole do impregnacji przez całą noc. Jeśli śmietana jest tłusta, gęsta, polecam położyć deskę na górnym cieście, a na niej - jakikolwiek ucisk. Jeśli weźmiesz piec ciasto latem, w upale, nie można go zostawić bez lodówki przez długi czas-maksymalnie 2 godziny. Następnie włóż go do lodówki i moczyć przez jeden dzień lub trochę dłużej.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Teraz przygotowujemy krem maślany. Dokładnie wymieszaj zmiękczone masło ze skondensowanym mlekiem.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Następnie dodaj 2 łyżki masy pralinowej do śmietany i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Przykryj wierzch i boki ciasta kremem maślanym z dodatkiem masy pralinowej. Po bokach posyp ciasto bułką tartą z suszonych w piekarniku kawałków ciasta zmielonych w młynku do kawy. Udekoruj ciasto według własnego uznania. Udekorowałem go takim Umką, używając czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i białych wiórków kokosowych

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Tak wygląda nasze ciasto w przekroju. Przygotuj mewy lub kawę i poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal / 100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy