biszkopt z kremem, orzechami włoskimi i makiem

delikatna, miękka struktura tego ciasta nie pozostawi nikogo obojętnym! Ciasto jest miękkie, smaczne, pachnące dzięki wypełniaczom, takim jak skórka pomarańczowa, mak, orzechy włoskie, wanilia. W tym przepisie zwracam uwagę na mój ulubiony przepis na krem, który pożyczyłem z książki Borodiny. Dano mi ją, wiedząc, że lubię pieczenie. Wcześniej próbowałem gotować kilka różnych przepisów na budyń, ale dla warstw ciasta ten przepis najbardziej mi się podobał. Zawsze nakładam na nich Napoleona. Krem jest dobry, ponieważ okazuje się gęsty, o jednolitej konsystencji, dobrze zachowuje swój kształt i jest po prostu smaczny i pachnący. Spróbuj zrobić to ciasto, mam nadzieję, że ci się spodoba!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 17 % 8 g
węglowodany 73 % 35 g
226 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do przygotowania ciasta

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij 4 jajka do głębokiej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka z cukrem, dodając szczyptę soli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj śmietanę, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie stopniowo, w częściach, wsyp wcześniej przesianą mąkę, dokładnie mieszając. W takim przypadku dodaj sodę gaszoną octem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel ciasto na 2 części. W jednym - dodaj mak. W drugiej-skórka pomarańczowa. Ciasto ułożyć (okazuje się dość gęste) w 2 przygotowanych wcześniej formach (natłuszczonych i posypanych bułką tartą). Piec 2 ciasta w piekarniku w temperaturze 200 stopni. W moim piekarniku były pieczone przez 35-40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzić gotowe ciasta, pokroić na 2 części. Okazują się niskie, gęstsze niż biszkopt bez wypełniaczy, dzięki czemu można je namoczyć w następującym syropie: woda + cukier + koniak. (Cukier należy rozcieńczyć w wodzie, aż całkowicie rozpuści się w rondlu, wlać koniak, doprowadzić prawie do wrzenia i wyjąć z pieca, ostudzić.)

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Produkty do kremu

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Budyń można zacząć gotować podczas pieczenia ciast. Przesiej mąkę i stopniowo mieszając podgrzej na suchej patelni na złoty kolor. To nada kremowi wyjątkowy aromat, oryginalny orzechowy posmak i piękniejszy kolor. Następnie schłodzić mąkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie ponownie przesiać mąkę (ponieważ podczas podgrzewania na patelni mogą pojawić się grudki) i dokładnie wymieszać z jajkami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po zmieszaniu z mąką mieszanka jajeczna nabiera ładnego musztardowego odcienia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zagotuj mleko, dodaj cukier, ponownie zagotuj i wlewając cienkim strumieniem masę jajeczno-mączną, szybko i dokładnie (aby nie było grudek) wymieszaj trzepaczką. Umieść naczynia ze śmietaną w łaźni wodnej i mieszając doprowadzaj krem do gęstego stanu. Nie stawiam na łaźnię wodną, ale używam stalowej patelni z grubym dnem, w której krem jest idealny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż masło, wanilię do gotowego gorącego kremu, dokładnie wymieszaj trzepaczką, a następnie ostudź.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zbieramy ciasto na przemian ciasta z makiem i ciasta ze skórką. Warstwy ciasta śmietaną, posyp posiekanymi orzechami włoskimi, wcześniej smażonymi na patelni.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Udekoruj ciasto według uznania. Przygotowujemy herbatę, kawę i traktujemy ciasto!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal / 100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy