skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do przygotowania ciasta
Krok 2:
Rozbij 4 jajka do głębokiej miski.
Krok 3:
Ubij jajka z cukrem, dodając szczyptę soli.
Krok 4:
Dodaj śmietanę, wymieszaj.
Krok 5:
Następnie stopniowo, w częściach, wsyp wcześniej przesianą mąkę, dokładnie mieszając. W takim przypadku dodaj sodę gaszoną octem.
Krok 6:
Podziel ciasto na 2 części. W jednym - dodaj mak. W drugiej-skórka pomarańczowa. Ciasto ułożyć (okazuje się dość gęste) w 2 przygotowanych wcześniej formach (natłuszczonych i posypanych bułką tartą). Piec 2 ciasta w piekarniku w temperaturze 200 stopni. W moim piekarniku były pieczone przez 35-40 minut.
Krok 7:
Schłodzić gotowe ciasta, pokroić na 2 części. Okazują się niskie, gęstsze niż biszkopt bez wypełniaczy, dzięki czemu można je namoczyć w następującym syropie: woda + cukier + koniak. (Cukier należy rozcieńczyć w wodzie, aż całkowicie rozpuści się w rondlu, wlać koniak, doprowadzić prawie do wrzenia i wyjąć z pieca, ostudzić.)
Krok 8:
Produkty do kremu
Krok 9:
Budyń można zacząć gotować podczas pieczenia ciast. Przesiej mąkę i stopniowo mieszając podgrzej na suchej patelni na złoty kolor. To nada kremowi wyjątkowy aromat, oryginalny orzechowy posmak i piękniejszy kolor. Następnie schłodzić mąkę.
Krok 10:
Następnie ponownie przesiać mąkę (ponieważ podczas podgrzewania na patelni mogą pojawić się grudki) i dokładnie wymieszać z jajkami.
Krok 11:
Po zmieszaniu z mąką mieszanka jajeczna nabiera ładnego musztardowego odcienia.
Krok 12:
Zagotuj mleko, dodaj cukier, ponownie zagotuj i wlewając cienkim strumieniem masę jajeczno-mączną, szybko i dokładnie (aby nie było grudek) wymieszaj trzepaczką. Umieść naczynia ze śmietaną w łaźni wodnej i mieszając doprowadzaj krem do gęstego stanu. Nie stawiam na łaźnię wodną, ale używam stalowej patelni z grubym dnem, w której krem jest idealny.
Krok 13:
Włóż masło, wanilię do gotowego gorącego kremu, dokładnie wymieszaj trzepaczką, a następnie ostudź.
Krok 14:
Zbieramy ciasto na przemian ciasta z makiem i ciasta ze skórką. Warstwy ciasta śmietaną, posyp posiekanymi orzechami włoskimi, wcześniej smażonymi na patelni.
Krok 15:
Udekoruj ciasto według uznania. Przygotowujemy herbatę, kawę i traktujemy ciasto!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal / 100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g