skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Prosty i demokratyczny zestaw produktów.
Krok 2:
Dobrze myjemy kurczaka, wyjmujemy wszystko od środka, suszymy papierowymi serwetkami. Zmiel przyprawy w misce z solą. Pocieramy kurczaka z obu stron tą mieszanką.
Krok 3:
Smarujemy z przodu połową kwaśnej śmietany.
Krok 4:
Następnie posyp łyżką suszonej papryki.
Krok 5:
Włóż do rękawa do pieczenia. Smarujemy wnętrze resztą śmietany, posypujemy papryką, zawiązujemy rękaw. Włóż do naczynia do pieczenia i włóż do lodówki.
Krok 6:
Czterdzieści do pięćdziesięciu minut przed obiadem wyjmujemy kurczaka z lodówki, przebijamy kilka dziur w tylnej części rękawa i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na czterdzieści minut. Jeśli masz dużego kurczaka, wydłuż czas pieczenia o pół godziny. Dostajemy takie różowe i pyszne danie! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g