bajgle kifle z serem

rumiane, pyszne i piękne bajgle śniadaniowe! Kifle to nazwa bułeczek maślanych na terytorium byłej Jugosławii. Zasadniczo są one wykonane bez nadzienia i bez specjalnych sztuczek, ale ponieważ pieczą je w prawie każdym domu, każda gospodyni domowa oczywiście próbuje wymyślić coś własnego, oryginalnego. Piekłam z serem. Stopił się z ciastem, a smak okazał się po prostu magiczny!
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 10 g
tłuszcze 21 % 12 g
węglowodany 61 % 34 g
285 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto: podgrzej mleko, dodaj cukier, drożdże, trochę mąki, dobrze wymieszaj i włóż do czapki. Następnie dodaj sól, połowę mąki, wymieszaj, wlej olej. Dodaj pozostałą mąkę i zagniataj miękkie ciasto. Spójrz na ciasto-mąka może zniknąć i mniej. Ciasto zwijamy w kulkę, kładziemy na stole pod miską. Uważaj na niego! Ciasto pasuje bardzo szybko! Kiedy ciasto jest odpowiednie, ugniatamy i ponownie stawiamy. Cały proces zajął mi godzinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włącz piekarnik na 200 stopni. Ser kroimy w cienkie Tworzywa sztuczne. Odrywamy kawałki wielkości małego jabłka z ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozwałkuj każdy kawałek w owal o grubości trzech mm, o wymiarach około 13x7 cm, połóż cienki kawałek sera na jednej połowie owalu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na drugim wykonujemy trzy wzdłużne cięcia od góry do dołu prawie do sera, jak gdyby wachlarz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zwiń w rurkę, zaczynając od nadzienia, połóż szew na naoliwionym papierze i nasmaruj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do smarowania ubij jajko z cukrem i mlekiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż blachę do pieczenia z bajglami do gorącego piekarnika i piecz przez około dziesięć minut, aż się zarumienią. Pyszne i niezwykłe!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Te same bajgle można zrobić z mleczną czekoladą i marmoladą. Dopiero po upieczeniu należy je posypać cukrem pudrem. Z tej ilości ciasta dostałem 14 bajgli. Miłego pieczenia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy