skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto: podgrzej mleko, dodaj cukier, drożdże, trochę mąki, dobrze wymieszaj i włóż do czapki. Następnie dodaj sól, połowę mąki, wymieszaj, wlej olej. Dodaj pozostałą mąkę i zagniataj miękkie ciasto. Spójrz na ciasto-mąka może zniknąć i mniej. Ciasto zwijamy w kulkę, kładziemy na stole pod miską. Uważaj na niego! Ciasto pasuje bardzo szybko! Kiedy ciasto jest odpowiednie, ugniatamy i ponownie stawiamy. Cały proces zajął mi godzinę.
Krok 2:
Włącz piekarnik na 200 stopni. Ser kroimy w cienkie Tworzywa sztuczne. Odrywamy kawałki wielkości małego jabłka z ciasta.
Krok 3:
Rozwałkuj każdy kawałek w owal o grubości trzech mm, o wymiarach około 13x7 cm, połóż cienki kawałek sera na jednej połowie owalu.
Krok 4:
Na drugim wykonujemy trzy wzdłużne cięcia od góry do dołu prawie do sera, jak gdyby wachlarz.
Krok 5:
Zwiń w rurkę, zaczynając od nadzienia, połóż szew na naoliwionym papierze i nasmaruj.
Krok 6:
Do smarowania ubij jajko z cukrem i mlekiem.
Krok 7:
Włóż blachę do pieczenia z bajglami do gorącego piekarnika i piecz przez około dziesięć minut, aż się zarumienią. Pyszne i niezwykłe!
Krok 8:
Te same bajgle można zrobić z mleczną czekoladą i marmoladą. Dopiero po upieczeniu należy je posypać cukrem pudrem. Z tej ilości ciasta dostałem 14 bajgli. Miłego pieczenia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g