ciastka twarogowe z gęsią łapą

chrupiące Na Zewnątrz, najbardziej miękkie w środku! Wspaniałe ciasteczka! Bardzo smaczne ciasteczka twarogowe-kurze łapki) ze względu na swój kształt wygląda jak łapy tych ptaków, więc dzieci bardzo lubią, ale smak jest po prostu pyszny-nikt się nie oprze!
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 26 % 17 g
węglowodany 60 % 39 g
340 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Nasze składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel masło na tarce. Musi być bardzo schłodzony, a nawet zamrożony, aby uzyskać pożądany rezultat.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj twaróg do masła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Delikatnie wymieszaj łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę i rakhrychter, delikatnie, bez nacisku, wymieszaj łyżką. Aby poczuć ziarna twarogu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozbij jedno jądro na naszą masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I już ugniatamy ciasto rękami. Nie powinno być zbyt ciasne. Przenieś go do torby i wyślij do lodówki na pół godziny, aby ostygł i dobrze się rozwałkował.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wlej cukier do głębokiego talerza, włącz piekarnik na 180 stopni, aby się rozgrzać, posmaruj pergamin olejem i połóż na blasze do pieczenia (na której upiekmy nasze ciasteczka). Używam silikonowej maty do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmujemy ciasto z lodówki, zwijamy w warstwę o grubości około pół centymetra i wycinamy koła szklanką lub kubkiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie zanurzamy każdy okrąg z jednej strony w cukrze

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Złóż powstały okrąg na pół z boku cukru do wewnątrz i ponownie zanurz półkole w cukrze.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie ponownie składamy nasze półkola na pół z cukrową stroną do wewnątrz i ponownie zanurzamy jedną stronę w cukrze, aby jedna strona przyszłego ciasteczka była bez cukru.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie ostrożnie wykonujemy dwa nacięcia po bokach nożem-nadajemy ciasteczkom kształt gęsiej łapki))))

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    I ułóż ciasteczka na blasze do pieczenia, tak aby na dole była strona bez cukru.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Robimy w ten sposób wszystkie nasze ciasteczka i składamy na blasze do pieczenia. Następnie wkładamy do nagrzanego już piekarnika (180 stopni) na 20 minut. Radzę jednak nie oddalać się od piekarnika, kontrolować proces pieczenia, aby ciasteczka nie paliły się i nie paliły, cóż, skup się na swoich piekarnikach-może ktoś będzie miał szybszy proces, a może wręcz przeciwnie - potrzebujesz trochę więcej czasu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika i pozwól im ostygnąć. Kładziemy na stole i wzywamy wszystkich do picia herbaty) smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy