prosty domowy chleb

ten aromatyczny chleb jest sto razy smaczniejszy niż jakikolwiek sklep! Spróbuj! Pyszne i proste! To ten sam przepis, którego szukałem od dawna!
JuliaBAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 82 % 36 g
178 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W ciepłej wodzie rozpuść cukier i drożdże i pozostaw na 10 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na powierzchni powinny pojawić się bąbelki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie przesiana mąka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść ciasto (zrobiłam to rękami). Ciasto powinno być grube i lepkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj i umieść w ciepłym miejscu (włączyłem piekarnik i umieściłem formę z ciastem na kuchence, aby ciepło z piekarnika pomogło w wyrośnięciu ciasta). Pozostaw na 40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Objętość ciasta powinna wzrosnąć około 3 razy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i posyp spód mąką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj ręce olejem roślinnym i przenieś ciasto do formy. Umieść w ciepłym miejscu na 20-25 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasmaruj wierzch olejem roślinnym i włóż do podgrzanego do 230 gr. piekarnik, po 15 minutach obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 40 minut. Dokładny czas zależy od piekarnika.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Sprawdź gotowość za pomocą szpikulca.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostudzić i smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy