skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

W ciepłej wodzie rozpuść cukier i drożdże i pozostaw na 10 minut.
Krok 2:

Na powierzchni powinny pojawić się bąbelki.
Krok 3:

Dodaj sól.
Krok 4:

Następnie przesiana mąka.
Krok 5:

Zagnieść ciasto (zrobiłam to rękami). Ciasto powinno być grube i lepkie.
Krok 6:

Przykryj i umieść w ciepłym miejscu (włączyłem piekarnik i umieściłem formę z ciastem na kuchence, aby ciepło z piekarnika pomogło w wyrośnięciu ciasta). Pozostaw na 40 minut.
Krok 7:

Objętość ciasta powinna wzrosnąć około 3 razy.
Krok 8:

Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i posyp spód mąką.
Krok 9:

Posmaruj ręce olejem roślinnym i przenieś ciasto do formy. Umieść w ciepłym miejscu na 20-25 minut.
Krok 10:

Nasmaruj wierzch olejem roślinnym i włóż do podgrzanego do 230 gr. piekarnik, po 15 minutach obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 40 minut. Dokładny czas zależy od piekarnika.
Krok 11:

Sprawdź gotowość za pomocą szpikulca.
Krok 12:

Ostudzić i smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g


