mini ciasto jabłkowe
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2:
Pokrój masło na dowolne kawałki.
Krok 3:
Włóż do rondla i dodaj mąkę.
Krok 4:
Mieszaj rękami, aż utworzy się drobny okruch.
Krok 5:
Dodaj jajka.
Krok 6:
Wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj wanilinę, proszek do pieczenia i cukier.
Krok 8:
Włóż ciasto do torby i włóż do zamrażarki na 30 minut.
Krok 9:
Wyjmij ciasto z zamrażarki i zwiń w okrąg, włóż pokrojone jabłka do środka. Na brzegach ciasto docisnąć i zwinąć . Piec w temperaturze 250 stopni. Udekoruj rodzynkami. Mniam, mniam jaki smak pochodzi z tego małego ciasta!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g