ciasto bez drożdży nadziewane bekonem i kiszoną kapustą

pyszne i satysfakcjonujące ciasto będzie idealne na lunch! Uwielbiam domowe ciasta, ale majstrowanie przy cieście drożdżowym nie zawsze ma czas. A takie ciasto można przygotować bardzo łatwo, a jeśli wieczorem masz duszoną kapustę, to także szybko.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 69 % 25 g
177 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotuj nadzienie. Pokrój dużą cebulę w średnią kostkę, boczek w cienkie plasterki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię, dodaj bekon i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj cebulę i smaż przez kilka minut, aż cebula będzie przezroczysta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wrzuć kiszoną kapustę na sito, spłucz pod bieżącą wodą i dokładnie wyciśnij. Dodaj kapustę na patelnię i smaż / gotuj patelnię do połowy ugotowanej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy niewielką ilością wody i dodać szczyptę cukru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej koncentrat pomidorowy do kapusty, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie gotowy. Doprawiamy kapustę do smaku. Gotową kapustę pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę, dodaj sól, cukier i sodę, wszystko dokładnie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Lekko podgrzej kefir, rozpuść masło, dodaj masło do kefiru.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej kefir do mąki i zagniataj ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto powinno być miękkie i giętkie. Jeśli ciasto okaże się lepkie, dodaj trochę mąki, ale nie ugniataj mocno ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Oddziel 2/3 od całego ciasta i rozwałkuj na grubość 3-4 mm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż schłodzone nadzienie kapusty na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozwałkuj resztę ciasta, rozłóż na wierzchu nadzienia i przymocuj wzdłuż krawędzi.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmaruj wierzch ciasta wstrząśniętym jajkiem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piecz ciasto w 180 C przez 40-45 minut, aż będzie całkowicie ugotowane. Niech ciasto całkowicie ostygnie, pokrój na małe kawałki i podawaj do obiadu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy