skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek przygotuj nadzienie. Pokrój dużą cebulę w średnią kostkę, boczek w cienkie plasterki.
Krok 2:
Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię, dodaj bekon i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj cebulę i smaż przez kilka minut, aż cebula będzie przezroczysta.
Krok 3:
Wrzuć kiszoną kapustę na sito, spłucz pod bieżącą wodą i dokładnie wyciśnij. Dodaj kapustę na patelnię i smaż / gotuj patelnię do połowy ugotowanej.
Krok 4:
Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy niewielką ilością wody i dodać szczyptę cukru.
Krok 5:
Wlej koncentrat pomidorowy do kapusty, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie gotowy. Doprawiamy kapustę do smaku. Gotową kapustę pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krok 6:
Przygotuj ciasto.
Krok 7:
Przesiej mąkę, dodaj sól, cukier i sodę, wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 8:
Lekko podgrzej kefir, rozpuść masło, dodaj masło do kefiru.
Krok 9:
Wlej kefir do mąki i zagniataj ciasto.
Krok 10:
Ciasto powinno być miękkie i giętkie. Jeśli ciasto okaże się lepkie, dodaj trochę mąki, ale nie ugniataj mocno ciasta.
Krok 11:
Oddziel 2/3 od całego ciasta i rozwałkuj na grubość 3-4 mm.
Krok 12:
Rozłóż schłodzone nadzienie kapusty na wierzchu.
Krok 13:
Rozwałkuj resztę ciasta, rozłóż na wierzchu nadzienia i przymocuj wzdłuż krawędzi.
Krok 14:
Posmaruj wierzch ciasta wstrząśniętym jajkiem.
Krok 15:
Piecz ciasto w 180 C przez 40-45 minut, aż będzie całkowicie ugotowane. Niech ciasto całkowicie ostygnie, pokrój na małe kawałki i podawaj do obiadu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g