skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na ciasto
Krok 2:
Dodaj drożdże i cukier do mleka (temperatura pokojowa), wymieszaj, aby drożdże i cukier przeszły do roztworu.
Krok 3:
Przesiej mąkę do miski kombajnu, dodaj szczyptę soli i zimne masło pokrojone na kawałki. Zmiel do stanu miękiszu.
Krok 4:
Dodaj jajko, wymieszaj.
Krok 5:
Wlać roztwór drożdży i szybko zagnieść ciasto. Ciasto może okazać się trochę lepkie.
Krok 6:
Powstałe ciasto rozprowadzamy na posypanej mąką powierzchni roboczej i zbieramy w kulkę. Wkładamy go do torby i wysyłamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 7:
Przygotuj nadzienie.
Krok 8:
Mak napełnij wodą (potrzeba około 250-300 ml wody) i gotuj przez 15 minut.
Krok 9:
Połóż mak na sicie.
Krok 10:
Za pomocą maszynki do mięsa lub młynka do kawy zmielić mak z cukrem.
Krok 11:
Po godzinie wyjmujemy ciasto i zwijamy je w warstwę o grubości około 3 mm. wycinamy koła za pomocą wycinarki do ciastek (moja średnica wynosi około 9 cm). Zbieramy kawałki ciasta, a następnie ponownie je zwijamy. W sumie dostałem 16 pasztecików.
Krok 12:
Rozłóż łyżeczkę na kółkach ciasta ze zjeżdżalnią nadzienia.
Krok 13:
Szczypanie w postaci trójkątów z małym otworem w środku.
Krok 14:
Rozłóż Trójkąty z makiem na blasze do pieczenia, w razie potrzeby możesz posmarować jajkiem (nie smarowałem). Piec w 180 C przez około 15-20 minut, Trójkąty powinny się zrumienić po bokach i na dole.
Krok 15:
Trójkąty odstawiamy do ostygnięcia, w razie potrzeby posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g