Trójkąty z makiem

pachnące, zwiewne Trójkąty z makiem z pewnością ci się spodobają. Trójkąty są bardzo delikatne. Ciasto jest jednocześnie przewiewne i kruche, doskonale komponuje się z bogatym nadzieniem makowym. W razie potrzeby możesz dodać rodzynki i orzechy do nadzienia makowego. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 27 % 20 g
węglowodany 62 % 45 g
390 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj drożdże i cukier do mleka (temperatura pokojowa), wymieszaj, aby drożdże i cukier przeszły do roztworu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę do miski kombajnu, dodaj szczyptę soli i zimne masło pokrojone na kawałki. Zmiel do stanu miękiszu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajko, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlać roztwór drożdży i szybko zagnieść ciasto. Ciasto może okazać się trochę lepkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powstałe ciasto rozprowadzamy na posypanej mąką powierzchni roboczej i zbieramy w kulkę. Wkładamy go do torby i wysyłamy do lodówki na 1 godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj nadzienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mak napełnij wodą (potrzeba około 250-300 ml wody) i gotuj przez 15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż mak na sicie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Za pomocą maszynki do mięsa lub młynka do kawy zmielić mak z cukrem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po godzinie wyjmujemy ciasto i zwijamy je w warstwę o grubości około 3 mm. wycinamy koła za pomocą wycinarki do ciastek (moja średnica wynosi około 9 cm). Zbieramy kawałki ciasta, a następnie ponownie je zwijamy. W sumie dostałem 16 pasztecików.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż łyżeczkę na kółkach ciasta ze zjeżdżalnią nadzienia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Szczypanie w postaci trójkątów z małym otworem w środku.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż Trójkąty z makiem na blasze do pieczenia, w razie potrzeby możesz posmarować jajkiem (nie smarowałem). Piec w 180 C przez około 15-20 minut, Trójkąty powinny się zrumienić po bokach i na dole.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Trójkąty odstawiamy do ostygnięcia, w razie potrzeby posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g

Podobne przepisy