skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na ciasto
Krok 2:
Masło pocieramy cukrem pudrem, dodajemy śmietanę, pocieramy do uzyskania gładkości.
Krok 3:
Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniataj ciasto.
Krok 4:
Zbieramy ciasto w kulkę i wkładamy do lodówki na 15 minut.
Krok 5:
Zajmijmy się kawałkami czekolady.
Krok 6:
W misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier puder i masło. Ręce szybko zmielić mieszaninę na okruchy.
Krok 7:
Dodaj drobno posiekane orzechy i mieszaj, aż będą gładkie.
Krok 8:
Wyjmujemy ciasto z lodówki, zwijamy w warstwę o grubości około 4 mm i układamy na dnie formy.
Krok 9:
Posyp ciasto skrobią.
Krok 10:
Rozłóż dobrze wyciśniętą wiśnię na wierzchu(jeśli jest zbyt kwaśna, posyp ją cukrem).
Krok 11:
Przykryj wiśnie kawałkami czekolady. Piec ciasto w 180 C przez około 40-50 minut. Ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia i pokroić w porcje kwadratów.
Krok 12:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g