ciasteczka kukurydziane z miętowym ganache
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Ubij masło z cukrem.
Krok 3:
Dodaj jajko i cukier waniliowy (lub ekstrakt waniliowy). Dokładnie ubij.
Krok 4:
Dodaj mąkę kukurydzianą i pszenną. Mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.
Krok 5:
Za pomocą worka do szprycowania umieść małe ciasteczka na blasze do pieczenia.
Krok 6:
Piec w 180 C przez około 10 minut.
Krok 7:
Składniki kremu.
Krok 8:
Rozgrzej krem. Dodaj liście mięty i pozostaw na 5 minut. Odcedź śmietanę i ponownie podgrzej.
Krok 9:
Połam białą czekoladę na kawałki, polej gorącą śmietaną i mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Krok 10:
Przyklej ciasteczka parami za pomocą powstałego kremu.
Krok 11:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g