babeczki czekoladowe Alishkina
skład / składniki
14
porcje:
metoda gotowania
wymieszaj i ubij jajka, cukier i olej roślinny. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszamy również w osobnej misce. Dodaj mąkę do mieszanki jajecznej i mleka. Wszystko dobrze wymieszaj.
rozłóż ciasto na foremkach do muffinek.
wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni przez około 30 minut. Gotowość sprawdzam drewnianym szpikulcem. Jeśli ciasto się nie klei, jest gotowe.
babeczki są bardzo delikatne, w razie potrzeby można je zrobić z dowolnym nadzieniem: rodzynkami, orzechami
rozłóż ciasto na foremkach do muffinek.
wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni przez około 30 minut. Gotowość sprawdzam drewnianym szpikulcem. Jeśli ciasto się nie klei, jest gotowe.
babeczki są bardzo delikatne, w razie potrzeby można je zrobić z dowolnym nadzieniem: rodzynkami, orzechami
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g