czekoladowe babeczki Alishkin

po prostu gotowane, delikatne w smaku, nikt się nie oprze! Gotowałem wcześniej z półproduktów, postanowiłem spróbować zrobić to sam. Smakowity.
AliszkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 21 % 15 g
węglowodany 67 % 47 g
354 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min
wymieszaj i ubij jajka, cukier i olej roślinny. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszamy również w osobnej misce. Dodaj mąkę do mieszanki jajecznej i mleka. Wszystko dobrze wymieszaj.
rozłóż ciasto na foremkach do muffinek.
wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni przez około 30 minut. Gotowość sprawdzam drewnianym szpikulcem. Jeśli ciasto się nie klei, jest gotowe.
babeczki są bardzo delikatne, w razie potrzeby można je zrobić z dowolnym nadzieniem: rodzynkami, orzechami

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy