skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Ubij białka w pianę.
Krok 3:
W małych porcjach dodaj cukier puder i ubij, aż uzyskasz gęstą białą masę.
Krok 4:
Proszek kakaowy przesiać i dodać do białek.
Krok 5:
Delikatnie wymieszaj szpatułką. Dodaj ocet i mieszaj, aż będzie gładki.
Krok 6:
Dodaj startą czekoladę i wymieszaj.
Krok 7:
Za pomocą worka do wyciskania wyciskamy mieszaninę w kształcie koszy.
Krok 8:
Suszymy kosze w temperaturze 100-110 s przez około 1-1, 5 godziny. Wewnątrz kosze powinny pozostać trochę nie suche.
Krok 9:
Tradycyjnie Pavlova jest wypełniona bitą śmietaną bez dodatku cukru, ale zawsze dodaję 1 łyżkę. Na wierzchu Pavlova można ozdobić proszkiem kakaowym, startą czekoladą lub świeżymi owocami jagodowymi.
Krok 10:
Ubij śmietanę w gęstą śmietanę.
Krok 11:
Napełnij schłodzone kosze bitą śmietaną i udekoruj według własnego uznania.
Krok 12:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Krem 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g