Czekoladowa Pavlova

na Walentynki przygotuj magiczny deser! Deser okazuje się bardzo delikatny. Bogate czekoladowe kosze doskonale komponują się z lekkim kremem. Lepiej jest podawać takie kosze natychmiast po napełnieniu kremu, aby nie były bardzo mokre.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 67 % 38 g
290 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij białka w pianę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W małych porcjach dodaj cukier puder i ubij, aż uzyskasz gęstą białą masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Proszek kakaowy przesiać i dodać do białek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Delikatnie wymieszaj szpatułką. Dodaj ocet i mieszaj, aż będzie gładki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj startą czekoladę i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Za pomocą worka do wyciskania wyciskamy mieszaninę w kształcie koszy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Suszymy kosze w temperaturze 100-110 s przez około 1-1, 5 godziny. Wewnątrz kosze powinny pozostać trochę nie suche.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Tradycyjnie Pavlova jest wypełniona bitą śmietaną bez dodatku cukru, ale zawsze dodaję 1 łyżkę. Na wierzchu Pavlova można ozdobić proszkiem kakaowym, startą czekoladą lub świeżymi owocami jagodowymi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij śmietanę w gęstą śmietanę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Napełnij schłodzone kosze bitą śmietaną i udekoruj według własnego uznania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Krem 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy