skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Ubij miękkie masło z cukrem. Dodaj sezam (wstępnie lekko usmaż i pozwól mu całkowicie ostygnąć) i wymieszaj.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę.
Krok 4:
Szybkimi ruchami zagniatamy grudkowate ciasto.
Krok 5:
Zbieramy go w kulkę (jeśli nagle dodaliśmy za dużo mąki, a ciasto się nie trzyma, dodaj 1 łyżeczkę.lub trochę więcej zimnej wody) i wkładamy do lodówki na 20 minut.
Krok 6:
Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 3 mm. pokrój ciasto w kształty prostokątów i rozłóż na blasze do pieczenia.
Krok 7:
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 C przez około 15-17 minut (brzegi ciasteczek powinny się zarumienić). Pozwól mu całkowicie ostygnąć.
Krok 8:
Do dekoracji bierzemy czekoladowe drażetki w lukrze, posypce cukrowej i czekoladzie. Ponadto możesz wziąć posiekane orzechy, chipsy kokosowe, chipsy czekoladowe
Krok 9:
Rozpuść czarną lub białą czekoladę (wziąłem białą), napełnij ciasną torbę (lub jednorazową torbę cukierniczą) czekoladą, odetnij róg i losowo nałóż czekoladę na powierzchnię ciasteczka. Rozłóż drażetki na czekoladzie lub udekoruj według własnego uznania.
Krok 10:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Candy - 397 kcal/100g