Ciasto Nutella

oryginalne, pyszne ciasto na świąteczny stół!!! Pyszne ciasto z najdelikatniejszym kremem na skondensowanym mleku!!! Miłośnicy ciastek miodowych docenią ciasto Nutella.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 24 % 14 g
węglowodany 68 % 40 g
306 kcal
IG: 8 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Połącz zmiękczone masło ze skondensowanym mlekiem, ubij i dodaj do schłodzonego kremu. Dobrze wymieszaj całą masę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posmaruj kremem wszystkie ciasta, z wyjątkiem górnej. Przykryj ciasto folią spożywczą, aby górne ciasto nie wyschło i włóż do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na noc.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj niezbędne składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj ciasto: lekko ubij jajka z cukrem i miodem. Dodaj sodę gaszoną octem i zmiękczone masło. Ubij mikserem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wkładamy do łaźni wodnej i podgrzewamy masę przez około 7 minut, ciągle mieszając, aż stanie się jednorodna i zwiększy objętość.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usuwamy nasz pojemnik z "łaźni", dodajemy kakao i mąkę. Zagniatamy ciasto na stole, w razie potrzeby dodając mąkę, powinno być miękkie, delikatne i nie przyklejać się do rąk.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie podziel nasze ciasto na 6-7 części, rozwałkuj, kto lubi, cienko lub trochę grubiej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz przez 3-4 minuty w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj krem: ubij jajka z cukrem, dodaj cukier waniliowy, mąkę i skrobię. Dodaj mleko i ponownie ubij. Włóż mieszaninę do ognia i gotuj, aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Usuń gotowy krem z ognia i ostudź.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Udekoruj ciasto według własnego uznania: możesz ozdobić wierzch lukrem,startą lub rozpuszczoną czekoladą, posypać kakao lub dodać trochę wiórków kokosowych. Miłego picia herbaty!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy