skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Połącz zmiękczone masło ze skondensowanym mlekiem, ubij i dodaj do schłodzonego kremu. Dobrze wymieszaj całą masę.
Krok 2:
Posmaruj kremem wszystkie ciasta, z wyjątkiem górnej. Przykryj ciasto folią spożywczą, aby górne ciasto nie wyschło i włóż do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na noc.
Krok 3:
Przygotuj niezbędne składniki.
Krok 4:
Przygotuj ciasto: lekko ubij jajka z cukrem i miodem. Dodaj sodę gaszoną octem i zmiękczone masło. Ubij mikserem.
Krok 5:
Wkładamy do łaźni wodnej i podgrzewamy masę przez około 7 minut, ciągle mieszając, aż stanie się jednorodna i zwiększy objętość.
Krok 6:
Usuwamy nasz pojemnik z "łaźni", dodajemy kakao i mąkę. Zagniatamy ciasto na stole, w razie potrzeby dodając mąkę, powinno być miękkie, delikatne i nie przyklejać się do rąk.
Krok 7:
Następnie podziel nasze ciasto na 6-7 części, rozwałkuj, kto lubi, cienko lub trochę grubiej.
Krok 8:
Piecz przez 3-4 minuty w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni.
Krok 9:
Przygotuj krem: ubij jajka z cukrem, dodaj cukier waniliowy, mąkę i skrobię. Dodaj mleko i ponownie ubij. Włóż mieszaninę do ognia i gotuj, aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Usuń gotowy krem z ognia i ostudź.
Krok 10:
Udekoruj ciasto według własnego uznania: możesz ozdobić wierzch lukrem,startą lub rozpuszczoną czekoladą, posypać kakao lub dodać trochę wiórków kokosowych. Miłego picia herbaty!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g