łosoś ze śmietaną

niesamowicie smaczne danie-Niemcy podają je na Nowy Rok. Danie co roku zdobi Niemiecki stół noworoczny! Proste i bardzo smaczne danie. Nadaje się absolutnie dla każdego i na każdą okazję)
sHuuuuuuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 13 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 9 % 2 g
194 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min
filety z łososia opłukać, osuszyć, pokroić na 4 porcje.
opłucz koperek i pory, osusz. Drobno posiekaj koperek, drobno posiekaj pory.
włóż łososia do naczynia do pieczenia, sól, pieprz (lepiej pieprz o smaku cytrynowym). Skrop sokiem z cytryny łososia.
posyp koperkiem i posiekanymi porami, a następnie zalej śmietaną. Rozgrzej piekarnik do 180C i piecz naczynie przez 12 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy