skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Ubij jajka z 1 łyżką cukru, dodaj mleko i wymieszaj.
Krok 3:
Miękkie masło wymieszać z mieszanką jajeczną.
Krok 4:
Dodaj mąkę (mąka może potrzebować więcej lub mniej).
Krok 5:
I szybko zagnieść miękkie, ale nie lepkie ciasto.
Krok 6:
Rozwałkuj ciasto na warstwę i złóż na cztery. Ponownie rozwałkuj i złóż ponownie. Włóż powstałe ciasto do lodówki na 40-60 minut.
Krok 7:
Rozwałkuj schłodzone ciasto w długi prostokąt. Dzielimy go na 3-4 równe części.
Krok 8:
Weź 1 część, posyp ją cukrem i lekko zmiażdż.
Krok 9:
Przykryj 2, 3 i 4 warstwą. Posyp każdą warstwę, z wyjątkiem górnej, cukrem. Powstały stos jest zwijany w warstwę o grubości 2 mm.
Krok 10:
Posyp cukrem na wierzchu.
Krok 11:
Zwijamy długie krawędzie prostokąta do środka i składamy razem. Powstałą kiełbasę kroimy na kawałki o grubości 1-1, 5 cm.
Krok 12:
Powstałe ciasteczka układamy na blasze do pieczenia.
Krok 13:
Piec w 180 C przez około 15 minut. Ciasteczka powinny się zarumienić.
Krok 14:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g