szybka szarlotka z twarogiem
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki.
Krok 2:
Wymieszaj jajka z cukrem, dodaj zmiękczone masło.
Krok 3:
Dodaj skrobię, mąkę i proszek do pieczenia.
Krok 4:
Zagnieść miękkie ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.
Krok 5:
Oczyść jabłka, podziel na 4 części, usuń rdzeń i tryb na paski.
Krok 6:
Oddziel białka od żółtek. Żółtka, twarożek, cukier, skrobię, skórkę z cytryny i sok z cytryny dobrze wymieszaj mikserem.
Krok 7:
Ubij białka osobno.
Krok 8:
Ostrożnie włóż ubite białka do masy twarogowej.
Krok 9:
Ciasto rozwałkowujemy nieco powyżej średnicy formy, układamy formując boki.
Krok 10:
Rozłóż jabłka równomiernie na cieście.
Krok 11:
Napełnij wierzch twarogiem.
Krok 12:
Piec ciasto w temperaturze 180* przez 40 minut.
Krok 13:
To wszystko, nasze ciasto jest gotowe, możesz zadzwonić do przyjaciół na herbatę!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g