skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Gotowanie biszkoptu. Ubij jajka z cukrem, dodaj kefir, wymieszaj.
Krok 3:
Następnie dodaj przesianą mąkę, sodę, sól. Zagnieść do uzyskania gładkości. Formę smarujemy olejem, wlewamy ciasto, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec biszkopt przez 30 minut. Następnie pozostaw biszkopt do ostygnięcia.
Krok 4:
Przygotuj krem. Ubij śmietanę, stopniowo dodając cukier. (1-2 łyżki. L. Krem zostawiamy do dekoracji gałązek, barwimy zielonym barwnikiem). Dodaj kakao do reszty i wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Przygotuj masę na łuski. Ubij skondensowane mleko zmiękczonym masłem, dodaj koniak.
Krok 6:
Następnie wymieszaj kakao i pokruszone ciasteczka (zmielone w młynku do kawy). Dobrze zagniatamy masę i wkładamy do lodówki, aby masa stała się twardsza i łatwiej było ją rozwałkować.
Krok 7:
Pokrój schłodzony biszkopt na 3-4 ciasta. Następnie wycinamy z nich kształt stożka.
Krok 8:
Jedno ciasto będzie nieco większe, wszystkie inne mniejsze, aby układając je jeden na drugim, zaokrąglić w górę kształt stożka. Jedna warstwa może być wykonana z dwóch połówek, aby jak najlepiej wykorzystać cały biszkopt. Posiekaj resztki, aby po zmieszaniu ich ze śmietaną można było wyrównać kształt stożka.
Krok 9:
Najpierw uformuj formę z warstw bez kremu. Następnie rozłóż warstwy na przygotowanej tacy, pokrywając je kremem. Zbierz guzek.
Krok 10:
Z resztek biszkoptu wyciąłem 3 gałązki do dekoracji.
Krok 11:
Wyjmujemy masę z lodówki do rzeźbienia szyszek. Rzuć piłkę rękami, a następnie rozwałkuj ciasto o grubości 0,3-0,5 cm wałkiem do ciasta.
Krok 12:
Wycinamy łuski za pomocą formy, podważamy nożem i przyklejamy do stożka, zaczynając od ostrego końca.
Krok 13:
W procesie rzeźbienia łusek masa z ciepła może stać się lepka, konieczne będzie włożenie jej i ciasta do lodówki, a następnie kontynuowanie rzeźbienia.
Krok 14:
Zginamy końce łusek. Na koniec Rzeźbimy małe łuski i robimy ogon.
Krok 15:
Pokrój gałązki biszkoptu kremem (w którym wcześniej zmieszano zielony barwnik).
Krok 16:
Przymocuj gałązki do ogona stożka.
Krok 17:
Gotową Szyszkę wkładamy na noc do lodówki, aby łuski lekko stwardniały.
Krok 18:
Szyszkę można posypać cukrem pudrem lub mlekiem w proszku lub pozostawić w ten sposób. Smacznego!
- płatki na szyszki są przygotowywane zgodnie z przepisem na ciasto "słodkie ziemniaki", ale można je zastąpić mastyksem.
- jeśli nie ma odpowiedniej formy do wycinania łusek, możesz wyciąć trójkąty.
- Zielony barwnik można zastąpić pokruszonymi pistacjami lub drobno posiekać kiwi i posypać kremowymi gałązkami.
- według własnego gustu możesz dodać posiekane orzechy lub rodzynki do śmietany.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g