ciasto noworoczne

ciasto stożkowe odpowiednio ozdobi świąteczny stół noworoczny! Zgodnie ze zwyczajem, aby w nadchodzącym roku w naszych domach było mnóstwo, zwyczajowo ustawia się bogaty stół na Nowy Rok. Każda gospodyni stara się wcześniej przemyśleć menu na świąteczny stół, aby potrawy były nie tylko smaczne, ale także oryginalnie zaprojektowane. Proponuję zrobić ciasto "Szyszka". Przygotowuje się po prostu. Co więcej, możesz zrobić dowolny biszkopt i krem, który ty i twoja rodzina lubicie i udekorować w kształcie stożka.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 18 % 12 g
węglowodany 73 % 48 g
381 kcal
IG: 4 / 22 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowanie biszkoptu. Ubij jajka z cukrem, dodaj kefir, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj przesianą mąkę, sodę, sól. Zagnieść do uzyskania gładkości. Formę smarujemy olejem, wlewamy ciasto, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec biszkopt przez 30 minut. Następnie pozostaw biszkopt do ostygnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj krem. Ubij śmietanę, stopniowo dodając cukier. (1-2 łyżki. L. Krem zostawiamy do dekoracji gałązek, barwimy zielonym barwnikiem). Dodaj kakao do reszty i wymieszaj, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj masę na łuski. Ubij skondensowane mleko zmiękczonym masłem, dodaj koniak.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wymieszaj kakao i pokruszone ciasteczka (zmielone w młynku do kawy). Dobrze zagniatamy masę i wkładamy do lodówki, aby masa stała się twardsza i łatwiej było ją rozwałkować.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój schłodzony biszkopt na 3-4 ciasta. Następnie wycinamy z nich kształt stożka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jedno ciasto będzie nieco większe, wszystkie inne mniejsze, aby układając je jeden na drugim, zaokrąglić w górę kształt stożka. Jedna warstwa może być wykonana z dwóch połówek, aby jak najlepiej wykorzystać cały biszkopt. Posiekaj resztki, aby po zmieszaniu ich ze śmietaną można było wyrównać kształt stożka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Najpierw uformuj formę z warstw bez kremu. Następnie rozłóż warstwy na przygotowanej tacy, pokrywając je kremem. Zbierz guzek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Z resztek biszkoptu wyciąłem 3 gałązki do dekoracji.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmujemy masę z lodówki do rzeźbienia szyszek. Rzuć piłkę rękami, a następnie rozwałkuj ciasto o grubości 0,3-0,5 cm wałkiem do ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wycinamy łuski za pomocą formy, podważamy nożem i przyklejamy do stożka, zaczynając od ostrego końca.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W procesie rzeźbienia łusek masa z ciepła może stać się lepka, konieczne będzie włożenie jej i ciasta do lodówki, a następnie kontynuowanie rzeźbienia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zginamy końce łusek. Na koniec Rzeźbimy małe łuski i robimy ogon.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pokrój gałązki biszkoptu kremem (w którym wcześniej zmieszano zielony barwnik).

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przymocuj gałązki do ogona stożka.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotową Szyszkę wkładamy na noc do lodówki, aby łuski lekko stwardniały.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Szyszkę można posypać cukrem pudrem lub mlekiem w proszku lub pozostawić w ten sposób. Smacznego!

- płatki na szyszki są przygotowywane zgodnie z przepisem na ciasto "słodkie ziemniaki", ale można je zastąpić mastyksem.
- jeśli nie ma odpowiedniej formy do wycinania łusek, możesz wyciąć trójkąty.
- Zielony barwnik można zastąpić pokruszonymi pistacjami lub drobno posiekać kiwi i posypać kremowymi gałązkami.
- według własnego gustu możesz dodać posiekane orzechy lub rodzynki do śmietany.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy