skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Rozpuszczamy czekoladę i dzielimy jajka na białka i żółtka.
Krok 3:
Ubij miękkie masło z cukrem, dodaj żółtka, skórkę z cytryny i nalewkę waniliową.
Krok 4:
Przetrzyj twaróg przez sito lub zmiel blenderem, dodaj do masła w kilku krokach i dokładnie ubij.
Krok 5:
Dodaj skrobię i semolinę, mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 6:
Ubij białka w mocną pianę i dodaj do masy twarogowej.
Krok 7:
Oddziel trzecią część od całkowitej masy i dodaj rozpuszczoną czekoladę, Likier i kakao w proszku. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 8:
W formie (średnica 24 cm) rozłóż ciasto białe i czekoladowe.
Krok 9:
Za pomocą szpikulca wymieszaj ciasto. Na dnie piekarnika kładziemy głęboką blachę do pieczenia z wodą, podgrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy ciasto przez 50-60 minut (lub dłużej, skup się na konsystencji ciasta). W gotowym cieście środek powinien lekko drżeć.
Krok 10:
Gotowe ciasto niech całkowicie ostygnie, powinno być dobrze zagęszczone i można je podawać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Likier kawowy - 230 kcal/100g
- Nalewka waniliowa - 250 kcal/100g