skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie ciasta na kozy.
mieszaj, aż cukier się rozpuści: cukier, miód, margaryna na ogniu w rondlu. Nie pozwól, aby masa się zagotowała. Następnie zdejmij z ognia i ostudź do 68 stopni, nie mniej.
mąkę podzielić na 2 części, jedną część wymieszać ze wszystkimi przyprawami i przyprawami, dodać skórkę, proszek do pieczenia i kakao.
ubij jajka. Dodaj je do masy Miodowej w dwóch częściach. Wlać rum.
dodaj masę przyprawową częściami do masy jajecznej i mieszaj, aż będzie gładka. Dodaj mąkę i zagnieść ciasto. Okaże się elastyczny, elastyczny, jednolity, gęsty. Ugniataj przez 25 minut. Mąka może pozostać zbędna, nie musisz mieszać wszystkiego, spójrz na samo ciasto.
umieść ciepłe ciasto w torbie celofanowej i wstaw do lodówki na noc.
drugiego dnia zrób szablony figurek z piernika kozła. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i wytnij kształty.
przykryj blachę do pieczenia papierem i piecz pierniki przez 30 minut w 180C. może to zająć jeszcze mniej minut, spójrz na piekarnik.
Udekoruj gotowe pierniki według własnych upodobań - pomaluj, jak chcesz. Rysunki są nakładane za pomocą lukru cukrowego, który można zabarwić barwnikami, aby uzyskać różne kolory.
pierniki powinny "dojrzeć" do dwóch tygodni. Aby to zrobić, włóż je do odpowiedniego pudełka i połóż z nimi plasterek świeżego jabłka. Przyspieszy to" dojrzewanie " piernika. Lub skórki jabłek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g