Kozuli Archanioł piernik

nie tylko pyszna uczta, ale także świetny prezent dla przyjaciół! Kozuli to pierniki Archanioła o niezwykłej urodzie. Główną różnicą w stosunku do innych pierników jest kolorowy obraz. Malowane kozy będą najlepszą ozdobą świątecznego stołu, można je gotować z dziećmi. Takie pierniki mogą ozdobić choinkę, dać je znajomym. To właśnie tworzy nastrój i przynosi radość. Zwłaszcza, że kozuly są również niesamowicie pyszne! Muszę powiedzieć, że istnieje wiele przepisów na ciasto dla Kozul, każda gospodyni domowa może mieć własne. Podoba mi się opcja, którą oferuję.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 11 % 9 g
węglowodany 81 % 64 g
374 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 14 d

przygotowanie ciasta na kozy.
mieszaj, aż cukier się rozpuści: cukier, miód, margaryna na ogniu w rondlu. Nie pozwól, aby masa się zagotowała. Następnie zdejmij z ognia i ostudź do 68 stopni, nie mniej.
mąkę podzielić na 2 części, jedną część wymieszać ze wszystkimi przyprawami i przyprawami, dodać skórkę, proszek do pieczenia i kakao.
ubij jajka. Dodaj je do masy Miodowej w dwóch częściach. Wlać rum.
dodaj masę przyprawową częściami do masy jajecznej i mieszaj, aż będzie gładka. Dodaj mąkę i zagnieść ciasto. Okaże się elastyczny, elastyczny, jednolity, gęsty. Ugniataj przez 25 minut. Mąka może pozostać zbędna, nie musisz mieszać wszystkiego, spójrz na samo ciasto.
umieść ciepłe ciasto w torbie celofanowej i wstaw do lodówki na noc.
drugiego dnia zrób szablony figurek z piernika kozła. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i wytnij kształty.
przykryj blachę do pieczenia papierem i piecz pierniki przez 30 minut w 180C. może to zająć jeszcze mniej minut, spójrz na piekarnik.
Udekoruj gotowe pierniki według własnych upodobań - pomaluj, jak chcesz. Rysunki są nakładane za pomocą lukru cukrowego, który można zabarwić barwnikami, aby uzyskać różne kolory.
pierniki powinny "dojrzeć" do dwóch tygodni. Aby to zrobić, włóż je do odpowiedniego pudełka i połóż z nimi plasterek świeżego jabłka. Przyspieszy to" dojrzewanie " piernika. Lub skórki jabłek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy