skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Zmiel orzechy laskowe na mąkę.
Krok 3:
Obierz połowę gruszki i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 4:
W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę cynamonu. Dodaj 2 żółtka i wymieszaj trzepaczką.
Krok 5:
Ubij białka widelcem na lekką pianę.
Krok 6:
Dodaj białka do mieszanki mąki i wymieszaj, mieszanina okaże się dość grudkowata, nie próbuj ugniatać, aż będzie gładka, nadal nie będzie działać, jest za mało płynu.
Krok 7:
Roztop masło, pozwól mu trochę ostygnąć i wprowadzaj do ciasta małymi porcjami ciągle mieszając. Ugniataj, aż będzie gładka. Dodaj posiekane orzechy i gruszkę. Mieszać.
Krok 8:
Włóż powstałe ciasto do foremek. Rozgrzej piekarnik do 220 C, wyślij formę z ciastem do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 180 C i piecz przez 15-20 minut do miękkości (gotowość sprawdzamy szpikulcem).
Krok 9:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g