Charlotte z karmelem

delikatne i przewiewne ciasto o zapachu jesieni zachwyci wszystkich!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 17 % 6 g
węglowodany 69 % 25 g
175 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    3 łyżki. l wlać cukier do rondla lub patelni (w razie potrzeby dodać łyżkę wody) i stopić do stanu karmelu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas topienia karmelu obieramy jabłka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powstały karmel wlewamy do przygotowanej formy (spód formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy mąką), rozprowadzamy na powierzchni, na wierzchu karmelu układamy kawałki masła i tak zostawiamy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż plasterki jabłka na Karmelu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij jajka z cukrem, aż uzyskasz bujną, gęstą pianę. Ubijaj przez 5-7 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę i dodaj do mieszanki jajecznej, delikatnie wymieszaj szpatułką, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ciasto do formy na jabłka i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 C.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz ciasto przez 40-50 minut, aż będzie gotowe. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, odstawiamy na 10 minut w formie. Po 10 minutach wyjmij ciasto z formy, Odwróć na ruszt i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy