skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
3 łyżki. l wlać cukier do rondla lub patelni (w razie potrzeby dodać łyżkę wody) i stopić do stanu karmelu.
Krok 3:
Podczas topienia karmelu obieramy jabłka.
Krok 4:
Powstały karmel wlewamy do przygotowanej formy (spód formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy mąką), rozprowadzamy na powierzchni, na wierzchu karmelu układamy kawałki masła i tak zostawiamy.
Krok 5:
Połóż plasterki jabłka na Karmelu.
Krok 6:
Ubij jajka z cukrem, aż uzyskasz bujną, gęstą pianę. Ubijaj przez 5-7 minut.
Krok 7:
Przesiej mąkę i dodaj do mieszanki jajecznej, delikatnie wymieszaj szpatułką, aż będzie gładka.
Krok 8:
Wlej ciasto do formy na jabłka i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 C.
Krok 9:
Piecz ciasto przez 40-50 minut, aż będzie gotowe. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, odstawiamy na 10 minut w formie. Po 10 minutach wyjmij ciasto z formy, Odwróć na ruszt i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 10:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g