Frittata z fasolką szparagową pomidorkami koktajlowymi i grzybami

pyszny omlet śniadaniowy dla dorosłych i dzieci!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 56 % 10 g
węglowodany 17 % 3 g
124 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić frittatę z zieloną fasolką z pomidorkami koktajlowymi i grzybami? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj cebulę i smaż na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój grzyby na cienkie plasterki i dodaj do cebuli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Fasolkę szparagową pokrój w plasterki i blanszuj w osolonej wrzącej wodzie przez 3-4 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę pokroić w kostkę, wiśnie na połówki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj paprykę, wiśnie na patelnię,

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I zieloną fasolkę, wymieszaj, dodaj sól i pieprz, smaż jeszcze przez kilka minut i wyłącz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij jajka w lekką pianę, dodaj starty ser i śmietanę, trochę soli i pieprzu, posiekaj liście bazylii i dodaj do mieszanki jajecznej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Włóż mieszankę warzywną do formy, dodaj jajko i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 C, piecz do miękkości przez około 20 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij z piekarnika i podawaj. Smacznego!

możesz ugotować taki omlet na patelni. Wystarczy wlać mieszaninę jajek do warzyw na patelnię i smażyć na małym ogniu pod pokrywką, aż będzie miękka.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy