skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić frittatę z zieloną fasolką z pomidorkami koktajlowymi i grzybami? Przygotuj składniki.
Krok 2:
Drobno posiekaj cebulę i smaż na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta.
Krok 3:
Pokrój grzyby na cienkie plasterki i dodaj do cebuli.
Krok 4:
Fasolkę szparagową pokrój w plasterki i blanszuj w osolonej wrzącej wodzie przez 3-4 minuty.
Krok 5:
Paprykę pokroić w kostkę, wiśnie na połówki.
Krok 6:
Dodaj paprykę, wiśnie na patelnię,
Krok 7:
I zieloną fasolkę, wymieszaj, dodaj sól i pieprz, smaż jeszcze przez kilka minut i wyłącz.
Krok 8:
Ubij jajka w lekką pianę, dodaj starty ser i śmietanę, trochę soli i pieprzu, posiekaj liście bazylii i dodaj do mieszanki jajecznej.
Krok 9:
Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Włóż mieszankę warzywną do formy, dodaj jajko i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 C, piecz do miękkości przez około 20 minut.
Krok 10:
Wyjmij z piekarnika i podawaj. Smacznego!
możesz ugotować taki omlet na patelni. Wystarczy wlać mieszaninę jajek do warzyw na patelnię i smażyć na małym ogniu pod pokrywką, aż będzie miękka.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g