babeczka gruszkowa z rumem bez drożdży
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne składniki. Gruszki obieramy i kroimy w plasterki.
Krok 2:
Masło z cukrem ubijamy z maksymalną prędkością przez około 2 minuty. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ubijając.
Krok 3:
Dodaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia i wymieszaj z minimalną prędkością miksera.
Krok 4:
Dodaj rum i ponownie wymieszaj.
Krok 5:
Ciasto układamy w formie, kładziemy gruszki na wierzchu i pieczemy w 175 stopniach przez około 45 minut, sprawdzamy gotowość drewnianym patyczkiem, powinien być suchy.
Krok 6:
Nasza babeczka z gruszką jest gotowa!!! Cieszmy się! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g