babeczka gruszkowa z rumem bez drożdży

najsmaczniejsza babeczka na rodzinne przyjęcie herbaciane: delikatna, z kawałkami gruszek!!! Gruszki i rum to idealna para, bardzo smaczna babeczka.... Rum nadaje niezwykły smak!!!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 33 % 13 g
węglowodany 58 % 23 g
212 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne składniki. Gruszki obieramy i kroimy w plasterki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Masło z cukrem ubijamy z maksymalną prędkością przez około 2 minuty. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ubijając.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia i wymieszaj z minimalną prędkością miksera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj rum i ponownie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto układamy w formie, kładziemy gruszki na wierzchu i pieczemy w 175 stopniach przez około 45 minut, sprawdzamy gotowość drewnianym patyczkiem, powinien być suchy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasza babeczka z gruszką jest gotowa!!! Cieszmy się! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy