skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W osobnej misce wymieszaj mąkę, skrobię i sól. Jeśli chcesz, dodaj cynamon. W innej misce wymieszaj miód, syrop, rośliny.masło, dobrze ubij. Połącz obie masy, zagnieść ciasto, rozwałkować na cienką warstwę na powierzchni roboczej. Wytnij figurki z ciasta specjalnym kształtem w kształcie niedźwiedzi.
Krok 2:
Lepiej to zrobić od razu na wysmarowanym pergaminie. Udekoruj oczy i nos niedźwiedzi. I połóż nakrętkę na brzuchu. Możesz zrobić mały okrągły kucyk na "tyłku" niedźwiedzi, ale jest to opcjonalne.
Krok 3:
Palcami delikatnie owiń łapy niedźwiedzia ,aby & quot; trzymał & quot; orzech.
Krok 4:
Część misiów będziesz mieć z orzechami migdałowymi, część z orzechami nerkowca.
Krok 5:
Rozgrzej piekarnik do 160C i piecz przez 10 minut. Jeśli chcesz różowe misie, piecz przez kolejne 150C przez około 10-15 minut.
Krok 6:
Oto takie cudowne misie. Ciekawe jest rzeźbienie niedźwiedzi z dziećmi-mogą pomóc zgiąć nogi))) ciasteczka są małe, bardzo smaczne, kruche. Uszy, oczy i nos po upieczeniu można pomalować rozpuszczoną czekoladą, ale jest to również opcjonalne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Nerkowce - 561 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Syrop cukrowy - 300 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g