confit bayalda lub Ratatouille autorstwa Thomasa Kellera

pyszny gulasz warzywny amerykańskiego geniusza kuchni! Ratatouille to tradycyjne danie kuchni francuskiej, a raczej prowansalskiej. Zawiera pomidory, słodką paprykę, bakłażana, cebulę, czosnek i aromatyczne zioła. W rzeczywistości Ratatouille niewiele różni się od lecho i innych gulaszów warzywnych innych kuchni świata. Nie ma ścisłego przepisu na danie zwane Ratatouille. Gotuje się go jak zwykły gulasz, mieszając pokrojone warzywa na głębokiej patelni. Nowoczesny przepis, który sprawił, że to proste danie stało się popularne, zapewnia oryginalne ułożenie składników. W 2007 roku największy współczesny szef kuchni Thomas Keller zasugerował nazwanie tego dania confit bayalda, nawiązując do tradycyjnego orientalnego dania Imam bayalda.A Confit nazywa się to, ponieważ warzywa długo marnieją w piekarniku w niskiej temperaturze.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 46 % 6 g
węglowodany 46 % 6 g
81 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne warzywa i przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim musisz zrobić sos piperade. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Przykryj blachę do pieczenia folią i rozłóż paprykę na wierzchu. Blachę do pieczenia z papryką wysyłamy do piekarnika na 30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy tylko nasze papryki zostaną upieczone, wyjmij je z piekarnika, ostudź trochę, ostrożnie zdejmij skórkę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I drobno posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj drobno posiekaną cebulę z czosnkiem i gotuj na wolnym ogniu przez około 8 minut. Nie powinny się złomować, a jedynie stać się miękkie!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj przygotowane pomidory, liście laurowe, pietruszkę i tymianek. Dusić na małym ogniu przez około 10 minut, aby prawie cały płyn odparował, ale nie smażyć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj paprykę i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut, aby papryka również stała się delikatna i miękka. Sól do smaku. Liść laurowy i tymianek łapiemy i wyrzucamy. Wypełnili swoją misję, nadając sosowi swój smak. Zbieramy łyżkę sosu i odkładamy na bok, przyda się nam nieco później.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Cukinię, bakłażana i pomidory kroimy w cienkie pierścienie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie układamy je na sosie, naprzemiennie, tak aby każde koło pokrywało drugie, pozostawiając około pół centymetra otwartego w każdym okręgu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek z czosnkiem i suszonym tymiankiem. Sól i pieprz do smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp mieszanką warzywa. Przykryj formę folią, zagnij krawędź, aby szczelnie uszczelnić i piecz przez około godzinę, aż warzywa będą całkowicie ugotowane następnie zdejmij folię i piecz warzywa przez około pół godziny (jeśli warzywa zaczną się palić, po prostu lekko przykryj folią).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmujemy ratatouille z piekarnika i sprawdzamy, co się stało. Jeśli w formie jest za dużo płynu, kładziemy go na kuchence na średnim ogniu, aby nadmiar płynu odparował.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pozostaje nam przygotować sos. W małej misce wymieszaj ostrożnie odłożoną na bok łyżkę sosu piperade z oliwą z oliwek, octem balsamicznym, pachnącymi ziołami, solą i pieprzem. Ostrożnie rozłóż Ratatouille na porcjach za pomocą szpatułki. Obróć szpatułkę o 90 stopni, aby Ratatouille leżał w wachlarzu. Posyp dressingiem i podawaj na gorąco.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Mam nadzieję, że Twój Ratatouille wyjdzie na chwałę, a twoi "surowi krytycy" będą zachwyceni. Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy