skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne warzywa i przyprawy.
Krok 2:
Przede wszystkim musisz zrobić sos piperade. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Przykryj blachę do pieczenia folią i rozłóż paprykę na wierzchu. Blachę do pieczenia z papryką wysyłamy do piekarnika na 30 minut.
Krok 3:
Gdy tylko nasze papryki zostaną upieczone, wyjmij je z piekarnika, ostudź trochę, ostrożnie zdejmij skórkę
Krok 4:
I drobno posiekaj.
Krok 5:
Podgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj drobno posiekaną cebulę z czosnkiem i gotuj na wolnym ogniu przez około 8 minut. Nie powinny się złomować, a jedynie stać się miękkie!
Krok 6:
Następnie dodaj przygotowane pomidory, liście laurowe, pietruszkę i tymianek. Dusić na małym ogniu przez około 10 minut, aby prawie cały płyn odparował, ale nie smażyć.
Krok 7:
Dodaj paprykę i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut, aby papryka również stała się delikatna i miękka. Sól do smaku. Liść laurowy i tymianek łapiemy i wyrzucamy. Wypełnili swoją misję, nadając sosowi swój smak. Zbieramy łyżkę sosu i odkładamy na bok, przyda się nam nieco później.
Krok 8:
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Cukinię, bakłażana i pomidory kroimy w cienkie pierścienie.
Krok 9:
Następnie układamy je na sosie, naprzemiennie, tak aby każde koło pokrywało drugie, pozostawiając około pół centymetra otwartego w każdym okręgu.
Krok 10:
W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek z czosnkiem i suszonym tymiankiem. Sól i pieprz do smaku.
Krok 11:
Posyp mieszanką warzywa. Przykryj formę folią, zagnij krawędź, aby szczelnie uszczelnić i piecz przez około godzinę, aż warzywa będą całkowicie ugotowane następnie zdejmij folię i piecz warzywa przez około pół godziny (jeśli warzywa zaczną się palić, po prostu lekko przykryj folią).
Krok 12:
Wyjmujemy ratatouille z piekarnika i sprawdzamy, co się stało. Jeśli w formie jest za dużo płynu, kładziemy go na kuchence na średnim ogniu, aby nadmiar płynu odparował.
Krok 13:
Pozostaje nam przygotować sos. W małej misce wymieszaj ostrożnie odłożoną na bok łyżkę sosu piperade z oliwą z oliwek, octem balsamicznym, pachnącymi ziołami, solą i pieprzem. Ostrożnie rozłóż Ratatouille na porcjach za pomocą szpatułki. Obróć szpatułkę o 90 stopni, aby Ratatouille leżał w wachlarzu. Posyp dressingiem i podawaj na gorąco.
Krok 14:
Mam nadzieję, że Twój Ratatouille wyjdzie na chwałę, a twoi "surowi krytycy" będą zachwyceni. Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g